Русија

Азијска турнеја руског председника: Путин стигао у Вијетнам, сутра разговори са званичницима

Путин је у посету старом савезнику допутовао из Северне Кореје

Руски председник Владимир Путин допутовао је у Вијетнам.

Авион руског лидера слетео је на аеродром у Ханоју.

Како је раније саопштила прес служба Кремља, Путин ће одржати састанке са сва четири лидера земље – генералним секретаром Централног комитета Комунистичке партије Вијетнама Нгујен Фу Тронгом, председником То Ламом, премијером Фам Мин Тином и председником скупштина Тран Тан Маном.

Према речима помоћника председника Јурија Ушакова главни програм дводневне посете биће организован у четвртак.

Након разговора са званичницима, планирано је усвајање билатералне заједничке изјаве којом ће се потврдити принципи свеобухватног стратешког партнерства две земље. Поред тога, биће потписан низ докумената о сарадњи у различитим областима.

"Посета такође симболизује чињеницу да су наши односи прилично узнапредовали... Ове године се навршава 30 година од потписивања Уговора о основама пријатељских односа", рекао је Ушаков.

Према његовим речима, шеф државе ће се састати и са дипломцима совјетских и руских универзитета и положити венце на Спомен-обележје палим херојима и Маузолеј Хо Ши Мина.

Путин је у Вијетнам стигао из Северне Кореје где је са лидером Ким Џонг Уном потписао Споразум о стратешком партнерству.

Посета земљи којој се Запад "удвара" доказ је да Москва и даље има снажне везе на Истоку, а сам Вијетнам је дугогодишњи партнер и савезник Русије, оцењују медији и аналитичари.

image