Русија

Путин у Ханоју: Русија размишља о променама нуклеарне доктрине

Став Русије и Вијетнама се поклапа о многим питањима, држимо се принципа немешања у унутрашње послове других држава, изјавио је председник Русије Владимир Путин након састанка са То Ламом

Председник Русије Владимир Путин је завршио званичну посету Вијетнаму у коју је стигао, након дводневне посете Северној Кореји. На крају посете Ханоју, руски лидер Владимир Путин сумирао је резултате своје посете двема државама. 

Председници Русије и Вијетнама су потписали заједничку изјаву о даљем развоју стратешког партнерства, а потписано је 15 билатералних споразума. Реч је о споразумима о сарадњи две земље у области енергетике, високог образовања, правосудних институција, пореских служби и царине.

Након одржаних састанака председник РФ Владимир Путин је изјавио да је потписана заједничка изјава, документ који се поклапа са принципима руско-вијетнамског стратешког партнерства, у којем се налазе оријентири за даљи развој сарадње две државе. Додао је и да ове две земље доследно прелазе на националне валуте у међусобном плаћању.

Путин се осврнуо и на растуће безбедносне претње, указујући да непријатељ ради на снижавању прага за употребу нуклеарног оружја, што може захтевати промену руске нуклеарне доктрине.

Председник Вијетнама То Лам је изјавио да Путинова посета има велики значај и да им је однос са Руском Федерацијом један од приоритета у спољној политици.

Такође, додао је да је договорено јачање сарадње у сфери одбране и безбедности.

"Заједно ћемо се борити против нових претњи у тој области", прокоментарисао је вијетнамски лидер.

У част руског лидера је уприличен свечани дочек, испред Председничког дворца у Ханоју, где га је дочекао председник Вијетнама То Лам.

Ово је пета Путинова посета Вијетнаму, а прва после 2017. године.

Путин је допутовао у среду увече у Вијетнам, након посете Северној Кореји током које је са лидером те земље Ким Џонг Уном потписао Споразум о стратешком партнерству. 

Најновије вести о Путиновој посети пратили сте уживо у блогу РТ Балкан. 

  • 20. јун 2024 • 19:42

    19:42

    Путин отпутовао из Вијетнама

    Председник Русије Владимир Путин је отпутовао из Вијетнама, након званичне посете тој земљи.

    Путин  се током посете састао са председником Вијетнама То Ламом. Разговарао је и са дипломцима руских универзитета, а на крају је имао завршну конференцију за новинаре, где је сумирао резултате посете Вијетнаму и Северној Кореји.

  • 19:22

    Путин: Ако је услов Кијева за преговоре повлачење руских снага - то се никада неће десити

    Путин је још једном нагласио да Русија никада није одбила преговоре са Украјином и да је спремна да настави дијалог на основу споразума у ​​Минску и Истанбулу.

    "Ако је услов Кијева за преговоре повлачење руских снага - то се никада неће десити", објаснио је он.

  • 18:51

    Путин из Ханоја: Запад ће сменити Зеленског у првој половини 2025. године

    Владимир Путин је рекао да предвиђа да ће Запад Зеленског сменити у првој половини следеће године, а пре тога га окривити за све непопуларне одлуке које ће бити приморан да донесе.

    "На Западу једноставно не желе да га мењају (Зеленског), није још време. Мислим да је то очигледно сваком човеку. Све непопуларне одлуке, укључујући и снижавање старосне границе за регрутацију, све. Затим ће га заменити. Мислим да ће се то десити у првој половини следеће године", рекао је руски лидер.

  • 18:40

    Путин: САД и ЕУ хушкају Украјинце да по сваку цену потисну наше јединице до граница

    Руски председник Владимир Путин рекао је да западне земље хушкају Украјину на покретање нове офанзиве коју би потом представили као стратешки успех 2024. године.

    "Знамо да на одређени начин Американци и Европљани гурају Украјинце да по сваку цену потисну наше јединице на државну границу (од пре државног удара 2014), да планирају да то представе као велики успех 2024. године у вези са будућим самитом НАТО-а и изборима у САД", рекао је руски лидер на конференцији за новинаре у Вијетнаму .

    Он је поручио да ће покушаји да се Русија истисне из области Харкова довести до губитака за кијевску страну.

  • 18:17

    Путин упозорио Сеул да не испоручује оружје Кијеву

    Руски председник је на конференцији за медије упозорио Сеул да не снабдева Украјину оружјем.

    Ако Сеул ипак испоручи Кијеву оружје, Русија би као одговор могла да донесе одлуке које се неће допасти руководству Јужне Кореје, нагласио је председник РФ.

  • 18:04

    Русија размишља о променама своје нуклеарне доктрине

    Председник Руске Федерације Владимир Путин поручио је да Русија размишља о променама своје нуклеарне доктрине, додајући да Русији још није потребна способност да покрене превентивни нуклеарни удар.

    "Руска Федерација обраћа пажњу на глобалне промене у сфери безбедности", рекао је Путин, коментаришући могућности измене нуклеарне доктрине.

  • 17:49

    Путин: Наша мировна понуда има рок трајања и зависиће од ситуације на терену

    Владимир Путин је на конференцији за новинаре у Ханоју рекао да је реакција Запада на његове мировне иницијативе очекивана, али да "нихилизам" у погледу мировних предлога Москве неће трајати вечно.

    "Што се тиче реакције наших такозваних партнера, рекли сте да нисам очекивао. Баш супротно, очекивао сам управо такву реакцију у првој фази. Шта ће бити касније, време ће показати. Све ће зависити од ситуације на терену. Мислим да ће неки разумни политичари ипак размишљати о томе да ли су предлози које сам дао реални, објективни и у складу са интересима уговорних страна и целе Европе, између осталог, да ли они заиста жели да окончају сукоб у центру Европе", рекао је Путин на конференцији за новинаре.

    Путин је додао да нема новина у споразуму Русије и Северне Кореје, и упоредио међународне санкције против Северне Кореје са блокадом Лењинграда.

    Председник је нагласио да се Колективни запад према Пјонгјангу може односити како хоће, али је увођење санкција из политичких разлога нехумано.

    Он је навео и да нема потребе да се војници из ДНРК користе у сукобу у Украјини.

    Према његовим речима, Русија очекује да ће њена сарадња са Северном Корејом бити одвраћајући фактор.

    Путин је поновио да, као одговор на испоруке оружја Украјини, Русија не искључује испоруке оружја међународним факторима који би могли  да га користе против интереса Колективног запада.

    "Нека Запад размисли о томе где ће то завршити касније", рекао је Путин.

    Према његовим речима, Украјина је та која је извршила агресију, не на Русију, него на републике Донбаса, које тада још нису биле део Руске Федерације, а споразум о узајамној помоћи са Пјонгјангом се односи на евентуалну агресију на Руску Федерацију.

    "Русија ни од кога не тражи помоћ да би завршила Специјалну војну операцију", истакао је руски председник.

    Он је оценио да се наде Украјине у закулисне преговоре са Западом нису оствариле.

    "Кијев није заинтересован за одржавање избора и заувек ће их одлагати", рекао је Путин говорећи о чињеници да је доскорашњем председнику Украјине Владимиру Зеленском крајем маја истекао легални мандат.

  • 16:17

    Владимир Путин посетио је Гранд оперу у Ханоју, главном граду Вијетнама

  • 13:23

    Бивши студенти руских универзитета дочекали Путина овацијама

    Вијетнам је организовао посебан пријем за руског председника у Великом позоришту опере, где су Владимира Путина овацијама дочекали бивши студенти руских и совјетских универзитета.

  • 12:26

    Најбитније из заједничке изјаве Путина и То Лама
    • Вијетнам поздравља то што је Владимир Путин поново изабран за председника Русије, узимајући у обзир колико народ подржава његову спољну политику.
    • Договорено је јачање сарадње, између осталог и путем нових механизама.
      У плану је развој сарадње у сфери политике, трговине, економије, инвестиција, у енергетици, пољопривреди, нафтној индустрији, у области дигиталних технологија, логистике, спорта, здравства, образовања, и тако даље. 
    • Посебно битно место у сарадњи Вијетнама и Русије заузима сарадња у сфери одбране и безбедности. Она није усмерена против трећих земаља, одликује се високим степеном међусобног поверења и у складу је са принципима и нормама међународног права.
    • Договорено је и јачање сарадње у сфери информационе безбедности
    • Русија веома цени избалансиран став Вијетнама о украјинској кризи.
    • Русија и Вијетнам се залажу за стварање независне Палестинске државе са престоницом у Источном Јерусалиму.
    • Русија и Вијетнам сматрају да би АСЕАН требало да има централно место када је реч о међудржавним односима у азијско-пацифичком региону. 
    • Москва и Ханој противе се размештању оружја у свемир.
image