Русија

Путин одликован орденом Ким Ил Сунга, на поклон добио и два пса (ФОТО)

Севернокорејски лидер је руском председнику поклонио и неколико паса севернокорејске расе пунгсан
Путин одликован орденом Ким Ил Сунга, на поклон добио и два пса (ФОТО)© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Руски председник Владимир Путин одликован је орденом Ким Ил Сунга, највишим орденом Северне Кореје током посете Пјонгјангу за, како се наводи, "огромне заслуге у развоју добросуседских и братских односа" две земље, јавио је данас севернокорејски радио "Глас Кореје".

Орден је Путину уручен у среду, а радио напомиње да је руски председник одликован због развоја односа две земље до стратешког партнерства и због, како се наводи, "нераскидивих савезничких односа и за отварање нове странице корејско-руског пријатељства", преносе РИА Новости.

Орден Ким Ил Сунга установљен је 1972. године поводом шездесетог рођендана тадашњег председника Северне Кореје на предлог његовог сина Ким Џонг Ила.

Тај орден се такође додељује институцијама и организацијама, посебно образовним институцијама, медијима и индустријским предузећима.

Путин и Ким су разменили дарове, а лидеру Северне Кореје су дати на поклон нова лимузина "аурус" и сет за чај, док је Путин добио неколико уметничких дела, укључујући слике и бисте, пренела је руска агенција ТАСС.

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун поклонио је Путину пар севернокорејских паса расе пунгсан.

Раса ловачких паса пунгсан узгајана је у Северној Кореји и потиче од вукова и готово је непозната ван земље.

Раса је име добила по планинама у северном округу Пунгсан, где је узгајана.
Путин је у среду допутовао званичну посету Вијетнаму, након посете Северној Кореји током које је са лидером те земље Ким Џонг Уном потписао Споразум о стратешком партнерству.  

Подсетимо, руски лидер је Ким Џонг Уну поклонио најновији модел аутомобила "аурус".

Дводневна посета Пјонгјангу завршена је јуче, а руски председник данас борави у Вијетнаму, у којем је за њега свечани дочек већ почео. 

image