Русија

Захарова грузијској опозицији: Погледајте како је Канада усвојила закон о страним агентима

У Канади је цео процес усвајања трајао месец и по дана, те ме занима како ће се сада осећати онај део грузијског друштва који је био спреман да учини све да укине закон о страним агентима, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова грузијској опозицији: Погледајте како је Канада усвојила закон о страним агентима© Maksim Konstantinov/Global Look Press

Брзина усвајања закона за борбу против страног мешања у Канади је без преседана, што је презирно у односу на критике Грузији због сличних поступака, навела је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

"Занима ме како ће се сада осећати онај део грузијског друштва који је био спреман да учини све да укине закон о страним агентима, мотивишући своје поступке лојалношћу 'западним вредностима'. Дакле, ради се о Канади. Западније не постоји (у сваком смислу)", написала је Захарова на Телеграму.

Она је навела хронологију увођења и усвајања канадских власти предлога закона о стварању регистра страних агената, почевши од 3. маја до 18. јуна.

"Укупно је цео процес трајао месец и по дана – невиђена брзина за тако важну промену правног режима контролу страног утицаја", нагласила је Захарова.

Паралелно, напоменула је Захарова, 14 група канадских дисидената написало је отворено писмо у којем су "позвали да се прекине та ванредна ситуација у парламенту и да се врати нормалном раду, јер је очигледно да је све то покушај да се прогура репресивни закон у парламент уочи парламентарних избора наредне године".

"Посланици Доњег дома отворено признају да нису прочитали сам документ, већ масовно гласају за њега. Тако Трудоов режим гура кроз парламент, који се са свиме слаже, побољшану и пооштрену верзију америчког закона о страним агентима, ФАРА. То је Канада. Западније нема. Цитадела 'западних вредности', закључила је Захарова.

image