Русија

Како су западни медији реаговали на Путинову посету Вијетнаму

Западне наде у изоловану Русију не се остварују, пошто Путин појачава контакте са пријатељским земљама и напоре да успостави нови светски поредак који је у супротности са Западом, пише Си-Ен-Ен
Како су западни медији реаговали на Путинову посету Вијетнамуwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Азијска турнеја руског председника Владимира Путина навела је обавештајне изворе "Волстрит џорнала" да признају да је Вашингтон изненађен брзином којом Москва склапа стратешка партнерства са Кином, ДНРК и другим противницима САД, док је један саговорник америчког листа чак изјавио да су деценије америчких напора да раздвоје Москву и Пекинг доживеле потпуни фијаско.

Након што је у Пјонгјангу са Ким Џонг Уном потписао Свеобухватни споразум о стратешком партнерству, руски лидер је затим отпутовао у Вијетнам, где је са својим вијетнамским колегом То Ламом потписао заједничку изјаву о даљем развоју стратешког партнерства, а потписано је и више од 10 билатералних споразума. 

Традиционално антируски "Си-Ен-Ен" као да је капитулирао пред дипломатским "блицом" руског председника, написавши да се "западне наде у изоловану Русију не остварују, пошто Путин појачава контакте са пријатељским земљама и напоре да успостави нови светски поредак који је у супротности са Западом".

Амерички медиј наводи да Вијетнам, као и Индија, настоји да "балансира" између Запада и Истока у својој спољној политици, и подсећа да је Ханој прошле године угостио председнике Кине и Америке, Си Ђинпинга и Џозефа Бајдена.

"Гардијан" стога оптужује Вијетнам за спровођење "бамбус дипломатије – која се окреће како дува ветар и избегава да бира стране у међународним споровима".

Свесно или не, поређење британског листа подразумева да ветар с којим се треба ускладити тренутно дува из Русије, а не са Запада. 

"Гардијан" напомиње да, иако Русија није главни трговински партнер Вијетнама, она јесте његов главни снабдевач оружјем, док су везе Москве и Ханоја у области енергетике "снажне".

Ројтерс истиче да је Путинова посета Ханоју узнемирила САД, и да је а портпарол америчке амбасаде у вијетнамској престоници наводно поручио да ниједна земља не би требало да даје Путину платформу да "промовише рат у Украјини".

Виши сарадник Програма за југоисточну Азију у вашингтонском Центру за стратешке и међународне студије, Мареј Хиберт, рекао је за британску агенцију да је Ханој вероватно добро израчунао да неће трпети материјалне последице због тога што пркоси напорима Запада да изолује Русију, зато што се Вашингтон у великој мери ослања на своје добре односе са Вијетнамом како би се супротставио Кини у региону.

"Би-Би-Си" наводи да је јавно мњење у Вијетнаму амбивалентније у питању украјинског сукоба него европско.

"Постоји извесно дивљење Путину као "стронгмену" који пркоси Западу, као и скептицизам према америчким и европским тврдњама да поштују међународно право, делимично подстакнут коментарима на друштвеним мрежама", оцењује "Би-Би-Си".

image