Русија

Путин: Стратешки пораз значио би крај државности РФ - морамо ићи до краја

Путин је поновио да, као одговор на испоруке оружја Украјини, Русија не искључује испоруке оружја другим земљама
Путин: Стратешки пораз значио би крај државности РФ - морамо ићи до краја© Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Непријатељ ради на снижавању прага за употребу нуклеарног оружја, што може захтевати промену наше нуклеарне доктрине, поручио је председник Руске Федерације Владимир Путин у Ханоју.

"Сада размишљамо о томе шта би могло да се промени у нашој нуклеарној доктрини. У сваком случају знамо да потенцијални непријатељ ради на томе, на новим елементима који се односе на снижавање прага за употребу нуклеарног оружја", рекао је председник новинарима у Ханоју, одговарајући на питање под којим околностима је Москва спремна да промени своју нуклеарну доктрину.

Путин је посебно истакао да се "на Западу праве експлозивне нуклеарне направе ултра мале снаге".

"И знамо да у стручним круговима на Западу постоји идеја да се такво оружје може употребити, и то не мора бити страшно. Може бити страшно, а можда и не, али на то морамо обратити пажњу. И обраћамо пажњу", нагласио је шеф државе. 

Према његовим речима, управо је то оно што је повезано са изјавама о могућности промене руске нуклеарне доктрине.

"Стратешке нуклеарне снаге Руске Федерације су увек у стању пуне борбене готовости, тако да нас оно што сада раде западне земље мало брине, али ми то, наравно, пажљиво пратимо", рекао је Путин у разговору са новинарима.

Путин је указао да је реакција Запада на његове мировне иницијативе очекивана, али ће их разумни политичари узети у обзир, ако желе да окончају сукоб у центру Европе.

"Што се тиче реакције наших такозваних партнера, рекли сте да је нисам очекивао. Баш супротно, очекивао сам управо такву реакцију у првој фази. Шта ће бити касније, време ће показати. Све ће зависити од ситуације на терену. Мислим да ће неки разумни политичари ипак размишљати о томе да ли су предлози које сам дао реални, објективни и у складу са интересима уговорних страна и целе Европе, између осталог, да ли они заиста желе да окончају сукоб у центру Европе", рекао је Путин на конференцији за новинаре у Ханоју.

Према његовом мишљењу, нихилизам у погледу мировних предлога Москве неће трајати вечно.

"Руски услови за решење у Украјини мењаће се у зависности од ситуације на линији контакта", истакао је руски председник.

Такође, Путин је нагласио да Русија размишља о могућим променама своје нуклеарне доктрине.

Путин је још једном нагласио да Русија никада није одбила преговоре са Украјином и да је спремна да настави дијалог на основу споразума у ​​Минску и Истанбулу.

"Ако је услов Кијева за преговоре повлачење руских снага - то се никада неће десити", објаснио је он.

Неће дозволити крај хиљадугодишње историје

Путин је назвао погрешним образложење које се чује на Западу, према којем Русији треба да се нанесе стратешки војни пораз.

За Русију ће стратешки пораз значити крај њене државности, , рекао је руски председник Владимир Путин обраћајући се новинарима представницима руских медија.

"Они (прим. аут. западни политичари) кажу да желе да нанесу стратешки пораз на бојном пољу. Шта то значи за Русију? За Русију то значи крај њене државности, крај хиљадугодишње историје руске државе", рекао је он и истакао:

"Онда се поставља питање, зашто да се плашимо, зар није боље ићи до краја?".

Он је објаснио и да се руска војска припрема "за све могуће сценарије у Украјини", али и да Русија ни од кога не тражи помоћ у спровођењу СВО. 

Сеул нема чега да се плаши ако не планира да нападне Пјонгјанг

Нови споразум о сарадњи између Русије и ДНРК не представља разлог за безбедносну забринутост Јужне Кореје, објаснио је руски председник. 

"Република Кореја нема шта да брине, јер наша помоћ у војној сфери у складу са уговором који смо потписали настаје само ако се изврши агресија на једну од потписница документа", рекао је руски лидер.

Он је напоменуо да Јужна Кореја не планира агресију на ДНРК.

"То значи да се не треба плашити наше сарадње у овој области", закључио је Путин.

Једно од питања новинара односило се на његов претходни предлог слања пројектила противницима Запада, као одговор на то да САД и њихови савезници дају зелено светло украјинским ударима дубоко у Русији.

Пошто Запад тврди да има право некажњено да наоружава Украјину, Москва задржава исто право и могла би, између осталог, послати и прецизно оружје дугог домета у Пјонгјанг, рекао је председник. 

"Не искључујемо испоруку оружја другим земљама, укључујући Демократску Народну Републику Кореју", рекао је Путин. 

Он је навео да је немогуће је ревидирати санкције Северној Кореји у уобичајеном формату, "али треба да радимо на томе".

image