Медведев одговорио Вашингтону: Престаните да подржавате Кијев ако желите нови СТАРТ

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације прокоментарисао је изјаву Беле куће да су спремни да разговорју с Русијом о питањима нуклеарних ризика и контроле наоружања без осврта на украјински сукоб

Русија ће бити спремна да разговара са Сједињеним Државама о новом споразуму о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ) само ако Вашингтон престане да испоручује оружје Кијеву и блокира његов пријем у НАТО, навео је заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев.

Наиме, након изјаве руског председника Владимира Путина о могућности измена доктрине у руском нуклеарном систему земље, Савет за националну безбедност САД саопштио је да је Вашингтон отворен за разговоре са Русијом о питањима нуклеарних ризика и контроле наоружања без осврта на украјински сукоб

"Американци и даље третирају све као потпуне идиоте. Замислите да се нацистичка Немачка током Другог светског рата обратила СССР-у са предлогом да се питање ограничења производње било каквог оружја (тенкова, авиона или БМ-13 'Катјуша') укључи у посебан преговарачки колосек. Као, хајде да им ограничимо употребу. Апсурд, лудило или делиријум лудака?", написао је Медведев на Телеграму.

САД, наставио је Медведев, сасвим озбиљно предлажу Русији да преговара о питању новог уговора о смањењу стратешког офанзивног наоружања.

"Ми ћемо, кажу, 'снабдети неонацисте свим врстама оружја, укључујући и ракете дугог домета, и са вама разговарати о новом Уговору о СТАРТ-у'. Каква безобразна, цинична створења! Не, то је могуће само након одбијања испоруке оружја Бандеровом режиму и блокирања његовог пријема у НАТО", поручио је Медведев.

У супротном, како је истакао, све би требало да се одвија по потпуно другачијем сценарију, да би "као 50-их и 60-их година 20. века, у САД наступила тотална психоза градњом бункера од руских бомби и пројектила широм територија".

"Нека се забрине цела њихова елита. Нека се тресу и дрхте, гњиде! И нека један од њих искочи кроз прозор са речима: 'Руси долазе'! Као што је учинио бивши амерички секретар за одбрану Џејмс Форестал 22. маја 1949, док је био у психијатријској болници", закључио је Медведев.