Русија

Руски амбасадор: САД се тресу пред успехом Русије, беже од нас

Многи званичници, једноставно и не желе да започну озбиљан разговор, игноришу предлоге које је наш председник изнео у вези решавања ситуације у Украјини, рекао је Анатолиј Антонов
Руски амбасадор: САД се тресу пред успехом Русије, беже од нас© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Америчке власти се тресу пред успехом Русије, беже од озбиљног разговора са њом, укључујући и расправу о мировним иницијативама председника Владимира Путина, изјавио је данас руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов после церемоније у знак сећања на годишњицу почетка Великог отаџбинског рата.

"Видите да се (америчка) администрација тресе од успеха који демонстрирамо. Погледајте шта се дешава на Капитолу када се предлажу нови закони да се Русија проглашава државним спонзором тероризма. У ствари, многи званичници, једноставно, беже од нас, и не желе да започну озбиљан разговор, игноришу предлоге које је наш председник изнео у вези решавања ситуације у Украјини", рекао је Антонов новинарима, преносе РИА Новости.

САД наредиле затварање руских визних центара у Вашингтону и Њујорку

Америчке власти су обавестиле руске дипломате у Америци да се филијале визних центара у Вашингтону и Њујорку затварају, али ће конзуларна подршка бити настављена упркос повећаном обиму посла, рекао је Антонов.

"Свакодневно се врше напади на нас, а данас, пре једног сата, Американци су нам послали обавештење да се визни центри затварају и да сада додатни терет пада на плећа руских дипломата и конзула", рекао је руски дипломата.

Истовремено, Антонов је напоменуо да америчка страна није објаснила разлоге за овакву одлуку и да руска још није најавила могуће узвратне мере.

Дипломата је објаснио да Сједињене Државе немају таквих проблема у Русији, у своја два генерална конзулата.

"Ово је озбиљан додатни терет за нас имајући у виду чињеницу да су људи у нашим генералним конзулатима у Хјустону и Њујорку исцрпљени", рекао је он, уверавајући да ће руска амбасада учинити све да својим сународницима обезбеди неопходне правне и конзуларне услуге.

Како је нагласио руски дипломата, САД свим силама покушавају да промене руску спољну политику и приморају дипломате да се "крију иза зидова амбасаде".

"То се неће десити. Све док је и последњи руски дипломата овде, извршаваћемо своје задатке и инструкције које добијамо из Москве", обећао је Антонов.

Антонов је констатовао да не види изгледе ни за паузу у деградацији руско-америчких односа, а да се не говори о њиховом побољшању.

САД су раније увеле неколико рунди санкција против руских дипломата. Конкретно, администрације бивших председника Барака Обаме и Доналда Трампа протерале су десетине запослених у дипломатским мисијама и затвориле су конзулате у Сан Франциску и Сијетлу, руско трговинско представништво у Вашингтону и друге зграде које су руско дипломатско власништво. Москва је одговорила контрамерама.

image