Русија

Москва: САД ће добити одговор на затварање руских дипломатских представништава

Ако се у Њујорку и Вашингтону затворе визни центри Русије, руска страна ће дати адекватан одговор, поручили су из Министарства спољних послова РФ
Москва: САД ће добити одговор на затварање руских дипломатских представништаваwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Москва ће одговорити на одлуку Вашингтона да затвори руска одељења за визну политику, поручила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Ако се поменуте мере реализују, руска страна ће дати адекватан одговор", рекла је Захарова.

Данас је амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов рекао да је америчка страна одлучила да затвори филијале визних центара у Вашингтону и Њујорку.

"Свакодневно се врше напади на нас, а данас, пре једног сата, Американци су нам послали обавештење да се визни центри затварају и да сада додатни терет пада на плећа руских дипломата и конзула", рекао је руски дипломата.

Истовремено, Антонов је напоменуо да америчка страна није објаснила разлоге за овакву одлуку и да руска још није најавила могуће узвратне мере.

Дипломата је објаснио да Сједињене Државе немају таквих проблема у Русији, у своја два генерална конзулата.

"Ово је озбиљан додатни терет за нас имајући у виду чињеницу да су људи у нашим генералним конзулатима у Хјустону и Њујорку исцрпљени", рекао је он, уверавајући да ће руска амбасада учинити све да својим сународницима обезбеди неопходне правне и конзуларне услуге.

Како је нагласио руски дипломата, САД свим силама покушавају да промене руску спољну политику и приморају дипломате да се "крију иза зидова амбасаде".

image