Русија

Украјинске ракете усмртиле цивиле: Троје људи погинуло у ДНР и једна особа код Белгорода

Поред смртних случајева има и неколико рањених цивила, потврдиле су локалне власти
Украјинске ракете усмртиле цивиле: Троје људи погинуло у ДНР и једна особа код Белгородаwww.globallookpress.com © Stringer/news.ru

Руски цивили поново су били мета украјинске војске – троје људи је погинуло у Доњецку и Горловки у ДНР и једна особа код Белгорода услед украјинског гранатирања, потврдили су губернатор Белгородске области Вјачеслав Гладков и лидер ДНР Денис Пушилин.

"Почев од четири сата ујутру, непријатељ је извео масовне нападе на Доњецк и Горловку. Три особе су данас погинуле, а четири  повређене од посљедица оружане агресије Кијева", написао је Пушилин на Телеграму.

Непријатељ је први пут употребио ракете М26 на МЛРС ХИМАРС са касетном бојевом главом у Буденовском округу у Доњецку, услед чега је живот изгубило три мушкараца, радника грађевинског предузећа, навео је Пушилин.

Такође, у Кујбишевском округу Доњецка је мушкарац, рођен 1950. године, повређен када је експлодирала мина "лепесток", додао је Пушилин.

Још троје људи погинуло је у Никитовском округу у Горловки, када су украјинске снаге дроном напале цивилни минибус, додао је.

"Повређена су двојица мушкараца 1972. 1963. године рођења и жена рођена 1952. године", навео је Пушилин.

Што се тиче Белгородске области, тамо је погођено село Салтиково и "најстрашније од свега је што је погинуо један цивил", написао је Гладков на Телеграму

"Мушкарац је погинуо на лицу места од задобијених рана када је граната директно погодила територију пољопривредног предузећа. Хитна помоћ га је затекла мртвог. Изражавам искрено саучешће породици и пријатељима преминулог", поручио је Гладков.

Коментаришући напад украјинске војске на цивилне циљеве на територији Русије, портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова је приметила да због великих неуспеха Оружаних снага Украјине на фронту, кијевски режим настоји да искали бес и да се освети цивилном становништву Русије, излажући га ватри из разних врста НАТО наоружања.

Како је истакла, Бандерине присталице заправо и немају никакво друго оружје.

Председник Русије Владимир Путин је поручио да зарад безбедног живота грађана Русије мора да се створи тзв. санитарна односно безбедносна зона, односно територија са које непријатељска војска не би могла да наноси ударе на територију Русије.

image