Русија

Како Руси обележавају Дан сећања и туге- дан када је нацистичка Немачка напала СССР

Широм Русије спроведена је акција "Свећа сећања" – пале се свеће у тишини ноћи у знак сећања на све оне који су погинули током Великог Отаџбинског рата

На данашњи дан 1941. године отворена је једна од најтрагичнијих страница у историји Русије – почео је Други светски рат и у Русији се 22. јун обележава као Дан сећања и туге.

Поводом Дана сећања и туге, у знак сећања на све жртве Великог отаџбинског рата, широм Русије пали се 1.418 свећа које симболизују број дана које је СССР провео у рату са нацистичком Немачком.

Широм Русије спроведена је акција "Свећа сећања" – пале се свеће у тишини ноћи у знак сећања на све оне који су погинули током Великог Отаџбинског рата, бранећи миран живот.

Такође, тачно у 12.15 часова по московском времену одржан је минут ћутања. Ово време није случајно изабрано – у 15 минута после поноћи1941. године емитован је апел совјетске владе грађанима у којем је објављено да је нацистичка Немачка напала Совјетски Савез.

Данас се широм Русије у знак сећања на почетак Другог светског рата певају песме победе, одржавају концерти, пригодне приредбе, читају писма војника са фронта из времена рата, како би се одржало сећање на дедове и очеве који су пали за победу, на страдале у логорима смрти и у окупацији и како би се изразила захвалност победиоцима фашизма.

image