МСП Русије: Лишићемо Украјину способности да гађа енергетске објекте

Оружане снаге Украјине су у петак увече употребом дронова извршиле напад на подстаницу "Радуга", која снабдева Енергодар

Русија ће учинити све да лиши Украјину способности да изврши нападе, сличне оном на Енергодар, који је украјинска војска извршила употребом беспилотних летелица, саопштило је Министарство спољних послова Руске Федерације.

"Ово није први пут да је режим Зеленског јасно показао своју терористичку природу и потпуно занемаривање безбедности нуклеарних објеката, што се, посебно манифестује у сталном стварању претњи за обављање дужности особља Запорошке нуклеарне електране, као и у покушајима спољног притиска на одлуке запослених у погону", наводи се у саопштењу.

Подсећања ради, Оружане снаге Украјине су у петак увече употребом дронова извршиле напад на подстаницу "Радуга", која снабдева Енергодар, током ког је оштећен један трансформатор. Главни део града је остао без електричне енергије и воде. Последице украјинског удара отклоњене су у послеподневним часовима у суботу. Пре овог напада, 19. јуна украјинска војска је у потпуности уништила подстаницу "Луч".

"Од поновног уједињења Запорошке НЕ са руском нуклеарном 'породицом', наша земља улаже значајне напоре у циљу стварања не само одговарајућих услова за рад особља у постројењима, већ и повећања друштвено-економског стандарда живота у Енергодару и успостављања одговарајућег инфраструктуре. Чинимо све што је потребно да људима који тамо живе не буде потребно ништа и да буду заштићени од злочиначких провокација кијевске хунте", додају из руског МСП.

Како се наводи, поред физичке претње коју ствара редовно гранатирање, запослени у Запорошкој НЕ и чланови њихових породица, укључујући и децу, изложени су сталном психолошком притиску јер и даље добијају поруке украјинских специјалних служби које садрже претње по њихов живот и здравље.

"По свему судећи, кијевски режим не намерава да напусти своју започету политику застрашивања и исцрпљујуће уцене особља станице. Схватајући потпуну неспособност режима Зеленског да преговара, наша земља ће предузети све неопходне мере против њега како би лишила кијевски режим могућности да изврши такве нападе", наводи се у саопштењу објављеном на сајту руског Министарства спољних послова.

Из МСП Русије додају и да систематски напади кијевског режима на Запорошку нуклеарну електрану и друге енергетске објекте Руске Федерације показују намеру "да се нанесе неприхватљива штета привреди РФ и створи ризик од несреће изазване људским фактором који би могли угрозити нуклеарну безбедност целог европског континента".