Русија

Америчке ракете усмртиле руске цивиле: Четворо мртвих, више од 150 рањених на Криму

Руске снаге обориле су четири америчке ракете, али једна од њих, погођена руским системом ПВО, променила правац и експлодирала изнад града
Америчке ракете усмртиле руске цивиле: Четворо мртвих, више од 150 рањених на Кримуwww.globallookpress.com © Tanjug/Belgorod Region Governor Vyacheslav Gladkov Telegram channel via AP

Оружане снаге Украјине гађале су Севастопољ америчким ракета и усмртиле четири цивила, од којих двоје деце, и раниле преко 150 људи, написао је губернатор Михаил Развожајев на Телеграму.

Поводом овог украјинског напада огласило се и руско Министарство одбране и саопштило да је Кијев гађао Севастопољ америчким ракетама АТАЦМС с касетним бојевим главама.

Руске снаге обориле су четири америчке ракете, али једна од њих, погођена руским системом ПВО, променила правац и експлодирала изнад града, наводи се у саопштењу Министарства.

"Злочиначки режим у Кијеву се одрекао своје вере и покренуо балистички ракетни напад на Севастопољ касетном муницијом усред бела дана. Данас, на светли празник Тројице, суочавамо се са великом тугом. Непријатељ је напао, када су се неки од цвилила враћали са Литургије, неки отишли са породицама на обалу мора. Свестан сам да нема тих речи које могу да умире оне који су изгубили своје најближе. Али знајте да је сваки становник Севастопоља сада са вама", додао је Развожајев.

Губернатор Севастопоља је раније јавио да има повређених цивила, међу којима су и деца, али тај број се мења.

"Одбијање ракетног напада је завршено. Према прелиминарним информацијама, изнад мора је уништено пет ваздушних циљева. Али фрагменти оборених циљева пали су у приобално подручје", написао је тада Развожајев и додао да има мањих оштећења на неколико стамбених зграда.

У претходној објави на Телеграму Развожајев је упозорио становнике Севастопоља да је у граду прорадио систем ПВО и да су све службе у високој борбеној готовости.

Замолио је становнике Севастопоља да поштују безбедносне мере, да се сакрију у склоништа и не бораве на отвореном простору.

Украјинска војска готово свакодневно напада регионе Русије, на удару су најчешће изложене пограничне области – Белгородска, Курска, Брјанска и Крим.

Коментаришући напад украјинске војске на цивилне циљеве на територији Русије, портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова је приметила да због великих неуспеха Оружаних снага Украјине на фронту, кијевски режим настоји да искали бес и да се освети цивилном становништву Русије, излажући га ватри из разних врста НАТО наоружања.

Како је истакла, Бандерине присталице заправо и немају никакво друго оружје.

Председник Русије Владимир Путин је поручио да зарад безбедног живота грађана Русије мора да се створи тзв. санитарна односно безбедносна зона, односно територија са које непријатељска војска не би могла да наноси ударе на територију Русије.

image