Русија

Захарова тражи од УН да осуде терористички чин Кијева

Можете једном рећи 'ми смо за све добро, против свега лошег' и тражити да се овај универзални цитат користи у свакој прилици, поручила је портпарол руског Министарства спољних послова
Захарова тражи од УН да осуде терористички чин Кијева© Tanjug/Sgt. 1st Class Andrew Dickson/U.S. Army via AP

Секретаријат УН мора да осуди терористички чин Кијева извршен америчким оружјем у Севастопољу, изјавила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је напоменула да коментар у вези са трагедијом због напада Оружаних снага Украјине на плажу више личи на "признање сопствене бескорисности".

"Секретаријат УН је, у вези са терористичким нападом кијевског режима на цивиле у Севастопољу, буквално рекао следеће: 'Као и увек, настојимо да окончамо рат у складу са Повељом УН и резолуцијама Генералне скупштине. Ово је више као признање сопствене бескорисности него као коментар у вези са трагедијом, можете једном рећи 'ми смо за све добро, против свега лошег' и тражити да се овај универзални цитат користи у свакој прилици", реаговала је она на изјаву заменика портпарола генералног секретара УН Фархана Хака, који је рекао да све стране у сукобу у Украјини морају предузети мере како би избегле цивилне жртве.

Додала је да би било лепо да Секретаријат УН обавља своје техничке функције без укључивања у политику.

"А, заправо је обрнуто! Већ дуги низ година постоји тотална политизација свих изјава и дејстава у украјинском правцу у корист Запада и то искључиво у антируском духу. Пошто смо већ почели да играмо на политичком терену, погледајте људе које је кијевски режим убио из америчког оружја на плажи и осудите терористички чин", закључила је она.

Претходно се канцеларија генералног секретара УН, коментаришући украјинско гранатирање Севастопоља, ограничила на констатацију да се "морају избећи цивилне жртве".

Подсетимо, Кијев је у недељу извео ракетни напад на Севастопољ са пет тактичких ракета АТАЦМС са касетним бојевим главама. Руски системи противваздушне одбране пресрели су четири ракета, док је пета експлодирала у ваздуху.

Страдало је пет цивила, од којих троје деце, и раниле преко 119 људи, написао је губернатор Михаил Развожајев на Телеграму.

image