Русија

Терористички напади на југу Русије: Десеторо мртвих, 34 повређених

У Дагестану је уведен режим противтерористичке операције, саопштила је Национална противтерористичка комисија

Непознате особе отворили су ватру данас на две православне цркве, синагогу и пункт саобраћајне полиције у Дербенту и Махачкали (Дагестан), саопштио је Национални антитерористички комитет Руске Федерације, преносе РИА Новости.

Број погинулих у терористичким нападима у Дагестану достигао је десет, саопштили су званичници. Од тога, седморо су полицајци, а повређено је 34 људи.

 Убијени су православни свештеник и чувар цркве.

Уведен је режим противтерористичке операције, саопштила је Национална противтерористичка комисија.

"Према информацијама дежурног одељења Министарства унутрашњих послова Дагестана, око 18 часова у Дербенту непозната лица су из аутоматског оружја пуцала на синагогу и цркву", наводи се у саопштењу МУП Дагестана.

Након напада зграде су се запалиле, саопштили су очевици.

Милитанти су убили свештеника у цркви у Дербенту и чувара у цркви у Махачкали, рекао је заменик председника Јавне комисије за праћење Дагестана.

"Према информацијама које сам добио, отац Николај убијен је у цркви у Дербенту, пререзан му је гркљан. Имао је 66 година и био је веома болестан. У цркви у Махачкали убијен је чувар Михаил, који је био наоружан само ваздушним пиштољем. Свештеници су се затворили у цркву и чекају помоћ", написао је Хадулајев на свом Телеграму.

Истовремено, непознате особе су на улици пуцале на пункт саобраћајне полиције у Махачкали, престоници Дагестана, саопштило је Министарство унутрашњих послова Дагестана.

  • 23. јун 2024 • 22:53

    22:53

    Без жртава у синагоги

    У нападу на синагогу у Махачкали није било жртава и мртвих, рекао је за РИА Новости рабин Рами Давидов.

    Руски јеврејски конгрес саопштио је да су синагоге у Дагестану нападнуте 40 минута пре вечерње молитве.

    "После догађаја на аеродрому у Махачкали крајем октобра прошле године, испред синагоге је током молитви стално дежурао полицијски аутомобил, а унутра су били припадници приватног обезбеђења. Полиција и обезбеђење поднели су највећи удар нападача", саопштио је Конгрес.

  • 22:41

    Снимак из цркве у Махачкали

    РИА Новости су објавиле снимак из цркве у Махачкали, где су се људи крили од терориста за време напада.

    Снимак је снимио свештеник, а на њему се види како парохијани седе на поду са малим дететом у наручју.

    "Сада седимо у храму... Наш чувар је убијен", каже аутор снимка.

  • 22:37

    У Махачкали 16 особа хоспитализовано

    Као резултат борби против терориста у Махачкали 16 особа је хоспитализовано, од којих су 13 припадници полиције, саопштио је дагестански МУП.

  • 22:15

    Број погинулих порастао на 10

    У Дагестану је погинуло десет особа, од којих су осам полицајци, саопштио је Телеграм канал 112.

    Према информацијама канал, број повређених порастао је на 34, од којих су 27 припадници полиције.

  • 22:10

    Ликвидирана два нападача у Дербенту

    У Дербенту је завршена активна фаза противтерористичке операције, саопштила је Национална противтерористичка комисија.

    Током операције ликвидирана су два нападача, додаје се у саопштењу Комисије.

  • 22:07

    Москалкова осудила злочин

    Комесарка за људска права у Руској Федерацији Татјана Москалкова поручила је да осуђује терористичке нападе у Дагестану и изразила наду да ће терористи добити заслужену казну.

    "Осуђујем терористичке нападе у Махачкали и Дербенту због којих су страдали невиних људи, надам се да ће одговорни бити заслужено кажњени", написала је Москалкова на свом Телеграм каналу.

  • 21:50

    Блокирани излази из Махачкале

    Полиција је блокирала излазе из Махачкале, јер би саучесници терориста могли покушати да побегну и напусте град, саопштио је регионални МУП.

  • 21:41

    Начелник Омаров на саслушању

    Начелник Сергокалинског округа Дагестана Магомед Омаров, чији су синови можда умешани у терористичке нападе, налази се на саслушању.Извор у републичком руководству саопштио је да ће Омаров бити смењен.

  • 21:30

    Начелник полицијске управе града Дагестански Огњи, који је дошао да помогне својим колегама из Дербента, а који је био тешко рањен, подлегао је повредама, написала је на свом Телеграму портпарол регионалног Министарства унутрашњих послова Гајана Гаријева.

  • 21:20

    Људи који су се крили у цркви у Махачкали од терориста су изведени, саопштило је регионално Министарство унутрашњих послова за РИА Новости.

image