Уочи напада на Севастопољ: Извиђачка беспилотна летeлица САД кружила изнад Црног мора

У питању је иста врста летелице примећена пре напада на руске радаре за рано упозоравање крајем маја

Извиђачка беспилотна летелица Војске САД РКу-4 "глобал хок" је кружила изнад Црног мора током данашњег напада Оружаних снага Украјине на Севастопољ, у коме су страдали цивили, преноси портал "Флајтрадар".

Како се може видети на поменутом порталу, оператери америчке летелице су приликом приближавања руској обали на Црном мору искључили транспондер - електронски уређај за емитовање сигнала путем ког се идентификује летелица.

Лет РКу-4 изнад Црног мора у тренутку напада на Севастопољ, недвосмислено потврђује да је Вашингтон одговоран за овај акт, што је Министарство одбране Русије већ наговестило у свом ранијем саопштењу.

Такође, важно је нагласити да су ове летелице редовно патролирале уз обалу Краснодарске покрајине у данима непосредно пред напад украјинске војске на радаре за рано упозоравање великог домета "вороњеж-дм" и "вороњеж-м", који су се десили 23. и 27. маја.

Подсећања ради, МО РФ је саопштило да је данас у 12.15 часова извршен ракетни напад на град Севастопољ, у ком је употребљено пет америчких тактичких балистичких ракета АТАЦМС, опремљених касетним бојевим главама.

Током одбијања напада, дежурне посаде система ПВО пресреле су четири америчке ракете. Као резултат дејства система ПВО, пета ракета је погођена у завршној фази лета, након чега је скренула са путање и дошло је до детонације касетне бојеве главе у ваздуху изнад територије града, што је довело до страдања цивилног становништва, саопштило је Министарство одбране Русије.