Терористички напади у Дагестану: Погинуло 20, у току истрага широм региона

Због велике трагедије која је погодила Дагестан, 24, 25, 26. јун проглашени су за дане жалости. Противтерористичка операција у републици је завршена, а локалне власти поручују да држе ситуацију под контролом

Број погинулих у терористичким нападима у Дагестану порастао је на 20, саопштило је регионално Министарство здравља.  

Стање седморо рањених је и даље тешко.

Начелник Министарства унутрашњих послова Дагестана Абдурашид Магомедов рекао је да је део терориста који су извели напад претходног дана убијен на лицу места, а да ће остали починиоци добити заслужену казну.

"Овај организовани напад на верске објекте има за циљ распиривање мржње и раздора међу нашим народом. Али морамо запамтити да је Дагестан увек био и остао место где људи различитих вера и националности живе у миру и слози! Нећемо дозволити спољним силама да униште наш свет и наше јединство", рекао је Магомедов у саопштењу на Телеграму.

Због велике трагедије која је погодила Дагестан, 24, 25, 26. јун проглашени су за дане жалости у овој републици.

24. јун 2024 • 20:10

Начелник МУП-а Дагестана: Нећемо дозволити спољним силама да униште наш свет

Начелник Министарства унутрашњих послова Дагестана Абдурашид Магомедов рекао је да је део терориста који су извели напад претходног дана убијен на лицу места, а да ће остали починиоци добити заслужену казну.

"Овај организовани напад на верске објекте има за циљ распиривање мржње и раздора међу нашим народом. Али морамо запамтити да је Дагестан увек био и остао место где људи различитих вера и националности живе у миру и слози! Нећемо дозволити спољним силама да униште наш свет и наше јединство", рекао је Магомедов у саопштењу на Телеграму.

Москва верује да ће Иран помоћи у истрази терористичког напада у Дагестану

Заменик министра спољних послова Русије Андреј Руденко поручио је за РИА Новости да ће, уколико буде потребно, иранске власти помоћи Русији у истрази терористичког напада у Дагестану.

"Уверен сам да ће нам наши пријатељи у Ирану, ако се појави таква потреба, пружити неопходну помоћ. Што се тиче наше интеракције у сфери борбе против тероризма, она се успешно развија и кроз специјалне службе и кроз Савет безбедности", рекао је Руденко.

Сведочење свештеника који је преживео напад у Дербенту: Деца су се крила у парохијским зградама

Терористи који су напали храм Покрова Пресвете Богородице у Дагестанском Дербенту, после убиства настојатеља Николаја Котелникова, запалили су икону Свете Тројице.

У том тренутку деца су се крила у парохијским зградама, рекао је свештеник Михаил Лобов који је преживео напад за РИА Новости.

Рекао је да је био са децом у другој црквеној згради када је чуо пуцње. Лобов је сакрио децу и још једног парохијана. 

Руска комесарка за дечја права: Терористички напади оставили 15 деце без очева

После терористичких напада у Дагестану петнаесторо деце је остало без очева, рекла је руска комесарка за дечја права Марија Лвова-Белова.

Како је додала, њена канцеларија је спремна да се укључи у помоћ породицама жртава.

Становници Дербента полажу цвеће на симбол јединства различитих вера: Увек смо живели заједно

Становници Дербента у Дагестану полажу цвеће на споменик Три религије, који симболизује јединство различитих вера.

"Ово је, ужасно, наравно. Неприхватљиво је јер смо овде одувек имали три религије: хришћанство, јудаизам и ислам. Увек смо живели заједно. Ово што се догодило... Искрено, не разумем те ствари", поручила је мештанка Рима. 

Мишустин изразио саучешће породицама погинулих на Криму и у Дагестану

Премијер Русије Михаил Мишустин изразио је саучешће породицама и пријатељима погинулих у нападу украјинских оружаних снага на Крим и нападу екстремиста у Дагестану.

"Прошлог викенда догодили су се терористички напади у Дагестану и Севастопољу. Изражавам дубоко саучешће свима који су изгубили породицу и пријатеље", рекао је Мишустин на састанку са члановима Савета већа Федерације.

Он је такође пожелео брз опоравак онима који су хоспитализовани.

Гутереш осудио напад и изразио саучешће Русији

Генерални секретар УН Антонио Гутереш оштро осуђује терористичке нападе у Дагестану и изражава саучешће Влади Руске Федерације и народу Русије у вези са трагедијом, саопштила је његова канцеларија, преносе РИА Новости.

Породице погинулих у Дагестану добиће по милион рубаља

Породице погинулих у терористичким нападима у Дагестану добиће по милион рубаља, а повређенима ће бити пружена финансијска помоћ у износу до 500 хиљада рубаља, саопштио је шеф Дагестана Сергеј Меликов.

Шеф Дагестана: Широм региона у току истраге о терористичким нападима

Истражне радње у оквиру случаја терористичких напада у Дагестану спроводе се у Махачкали, Дербенту и Сергокалинском округу Дагестана, рекао је шеф региона Сергеј Меликов на конференцији за новинаре.

Он је додао да су учесници терористичких напада у Дагестану били родом из Сергокалинског округа.

Председник Узбекистана изјавио саучешће Путину

Председник Узбекистана Шавкат Мирзијојев разговарао је телефоном са председником Русије Владимиром Путином и изразио саучешће у вези са догађајима у Дагестану, саопштио је Кремљ.

Број погинулих у Дагестану порастао на 20

Број погинулих у терористичким нападима у Дагестану порастао је на 20 људи, саопштило је регионално Министарство здравља.  

Стање седморо рањених је и даље тешко.

Вулин упутио саучешће руском министру унутрашњих послова

Потпредседник Владе Републике Србије Александар Вулин упутио је саучешће министру унутрашњих послова Руске Федерације Владимиру Колоколцеву поводом терористичког напада у Махачкали.

Вулин је упутио писма саучешћа и Секретару Савета безбедности Руске Федерације Сергеју Шојгуу, као и патријарху московском и све Русије Кирилу.

Опширније прочитајте ОВДЕ.

ОДКБ уз Русију: Пружићемо помоћ након напада на Дагестан

Савезници из ОДКБ-а ће помоћи ако Русија затражи помоћ након терористичких напада у Дагестану, изјавио је данас генерални секретар ОДКБ-а, преноси ТАСС.

Шеф партије "Праведна Русија" предложио увођење смртне казне за терористе

Шеф партије "Праведна Русија" Сергеј Миронов предложио је данас увођење смртне казне за терористе. За њихове рођаке предложио је отпуштање и сталну забрану запослења у државним органима.

Лукашенко изјавио Путину саучешће због напада на Дагестан

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је саучешће председнику Русије Владимиру Путину након напада на Дагестан, јавља Телеграм канал близак администрацији белоруског лидера "Пул первого".

"Најоштрије осуђујемо нехумане нападе на верске објекте, чија је сврха била да застраше људе, изазову панику и неповерење једних у друге и наруше међуверски мир и слогу који су вековима постојали у пријатељском Дагестану. Породицама и пријатељима страдалих у овом тешком тренутку желим храброст да преживе ненадокнадиви губитак, а рањенима брз опоравак", наводи се у поруци белоруског председника.

Председник Думе: Можда су исти људи наручили напад на Дагестан и Севастопољ

Могуће је да иза догађаја у Дагестану и Севастопољу стоје исти људи, рекао је председник Думе Русије Вјачеслав Володин.

"Ово су нехумани злочини. Сваки од њих се сада истражује. Није искључено да су у оба случаја наручиоци исти. Породицама жртава и њима блиским особама изражавам саучешће, а рањенима желим брз опоравак", поручио је Володин.

Здравствено стање преживелих полицајаца тешко

Већина полицајаца повређених током противтерористичке операције у Дагестану је у тешком стању, рекао је главни лекар Републичке клиничке болнице А. В. Вишњевски, преносе РИА Новости.

Највећи број њих, како је наведено, превози се сада у медицинске јединице у оквиру Министарства унутрашњих послова.

У тешком стању налазе се четири полицајца. 

Један од убијених терориста је рођак шефа округа

Руски медији јављају да је један од ликвидирани терориста рођак шефа Сергокалинског округа.

Шеф Сергокалинског округа: Знао сам за ставове синова

Шеф Сергокалинског округа Дагестана Магомед Омаров знао је за радикалне ставове својих синова, који су јуче учествовали у терористичким нападима, као и за то да они подржавају Ал Каиду, пише руска редакција РТ, позивајући се на своје изворе. 

Појачане безбедносне мере у Дагестану

На свим објектима транспортне инфраструктуре у Дагестану појачане су безбедносне мере. 

Песков: Путин дубоко саосећа са жртвама напада

Портпарол председника Русије Владимира Путина Дмитриј Песков поручио је данас да руски лидер дубоко саосећа са свим жртвама јучерашњих напада како на Дагестан, тако и на Севастопољ на Криму. 

Председник Русије, како је рекао, прати ситуацију.

Према речима Пескова, истрага ће одредити да ли су ова два напада била повезана. 

Председница Савета Федерације Русије: Напад на Дагестан испланиран споља

Терористички напад у Дагестану пажљиво су испланирали непријатељи Русије, који траже било какве начине да поткопају руско друштво изнутра, написала је на Телеграму председница Савета Федерације Валентина Матвијенко.

Идентификована лица која су у Дагестану напала цркву и синагогу

Истражни комитет Русије јавља да се сазнало ко су лица која су јуче напала цркву и синагогу у Дагестану. 

Апдејт јучерашње пуцњаве на граници са Абхазијом

Министарство унутрашњих послова Абхазије саопштило је за РИА Новости да су локалне снаге привеле три од шест учесника јучерашње пуцњаве на граници Абхазије и Русије. 

Убијена је, подсетимо, једна особа. 

Истражни комитет објавио снимак рада безбедносних структура на терену

Лидер Дагестана посетио цркву и синагогу

Лидер региона Сергеј Мељиков посетио је синагогу и православну цркву, које су се јуче нашле на мети терориста.  

Медији преносе снимак ситуације са терена.