Русија

Терористи убили свештеника из Дербента: Његов лик краси Споменик братства три религије

Споменик jе направљен по узору на стварне верске посленике – рабина, свештеника и имама
Терористи убили свештеника из Дербента: Његов лик краси Споменик братства три религије© Принтскрин/Друштвене мреже

У терористичком нападу у Дагестану јуче је убијен, између осталих, православни свештеник, протојереј Николај Котелников, стар 66 година. Православни свештеник је брутално убијен након што су две цркве и синагога нападнути у недељу у јужном руском региону Дагестану.

Терористи су провалили у православну цркву у граду Дербенту и убили протојереја, пререзавши му врат.

"Према информацијама које сам добио, отац Николај убијен је у цркви у Дербенту, пререзан му је гркљан. Имао је 66 година и био је веома болестан. У цркви у Махачкали убијен је чувар Михаил, који је био наоружан само ваздушним пиштољем. Свештеници су се затворили у цркву и чекају помоћ", написао је заменик председника Јавне комисије за праћење Дагестана Хадулајев на Телеграму.

Протојереј Николај је служио у цркви у Дербенту више од 40 година и био је омиљен у народу.

Да туга буде још већа, баш у овом граду, у којем се догодио терористички напад, налази се Споменик братству три религије, постављен постављен на пешачкој улици у центру Дербента – рабину, свештенику и имаму.

Свака фигура има прави прототип, а свештеник у центру композиције је направљен по лику јереја Николаја Котелникова, којег су јуче мучки убили терористи. Био је један од симбола међурелигијског мира у Дагестану.

Осим Котелникова, у терористичком нападу убијен је чувар цркве у Махачкали.

Подсетимо, више од 15 припадника полиције јуче је убијено у терористичком нападу у Дагестану, јужној руској републици на Кавказу, а погинуло је и неколико цивила, потврдио је шеф региона Сергеј Мељиков.

Из Истражног комитета Русије потврдили су ову информацију, прецизирајући да је погинуло четири цивила

Из Москве поручују да је покренут кривични поступак због терористичког напада, незаконитог поседовања оружја и крађе оружја.

image