Русија

РТ Балкан истражује: Шта је позадина јучерашњих терористичких напада у Русији?

Јучерашњи терористички напади у Русији си имали циљ да дестабилизују земљу. Међутим, Москва већ има велико искуство у борби са међународним тероризмом и увек излази као победник
РТ Балкан истражује: Шта је позадина јучерашњих терористичких напада у Русији?© Национални антитерористички комитет Русије

Непознате особе су у недељу, 23. јуна, отвориле ватру на две православне цркве, синагогу и пункт саобраћајне полиције у Дербенту и Махачкали (Дагестан). Током дана специјалне јединице МУП-а Русије и Руска гарда водиле су борбе са терористима, који су на крају ликвидирани. 

Према речима шефа региона Сергеја Мељикова, више од 15 припадника полиције јуче је убијено у терористичком нападу у Дагестану, а погинуло је и неколико цивила, међу којима су чувар и свештеник локалне православне цркве. Они су били прве жртве терориста, а отац Николај, који је више од 40 година служио у цркви Покрова Пресвете Богородице у Дербенту, био је прототип једног од свештених лица за Споменик три религије у Махачкали, који симболизује мир и јединство.

Министарство унутрашњих послова потврдило је да је током борби погинуло 15 полицајаца, захваљујући којима су избегнуте веће жртве међу цивилним становништвом.

Током борби јако су оштећене две православне цркве и синагога, које су биле циљ нападача чији је задатак да узнемире јавност ширењем верске и националне мржње. 

Полиција још увек врши увиђај, међутим, по првим последицама борби види се да су управо верски објекти били главна мета. Највише је страдала синагога у Дербенту, која има статус Споменика културе и која је у потпуности уништена. 

"Догађаји који су се одиграли не треба да раздвоје представнике различитих народа и вера, већ да нас приморају да још већом снагом тежимо међусобном разумевању. Јер само заједно можемо искоренити зло у овом свету и учинити га не само неприхватљивим, већ једноставно немогућим", рекао је председник Федерације јеврејских општина Русије рабин Александар Борода.

Шеф Дагестана Сергеј Меликов је данас обишао и Махачкалу и Дербент, где су се водиле борбе и прогласио 24, 25. и 26. јун данима жалости у републици. Терористички напад је потресао не само Дагестан, већ и целу Русију, подсетивши земљу на сличне немиле сцене почетком века када су се водиле велике битке против тероризма. Људи у Махачкали и Дербенту су организовали импровизоване меморијале куда доносе цвеће и које је већ посетило руководство републике. 

Ко су терористи 

Током напада на Махачкалу и Дербент, терористи нису крили лица, деловали су отворено. Иако је очигледно да су нападачи били вехабије, они нису ишли у самоубилачку мисију већ су планирали да побегну, што се види по њиховој кретњи. Међу терористима су били Осман и Адил – синови Магомеда Омарова, поглавара Сергокалинског региона Дагестана, и његов нећак. Сва тројица су елиминисана и идентификована.

Притом, према сазнањима РТ, Магомед Омаров покривао је своје синове Османа и Адила. Он је знао да се придржавају ставова Ал-Каиде (забрањена терористичка организација) и није то пријавио ФСБ-у републике. Јуче је Омаров ухапшен. Осим тога, према извору РТ, специјалне службе сада проверавају имама, покушавајући да сазнају да ли је повезан са терористима. Управо у џамији у селу Сергокала, одакле су Омарови, према наводима оперативаца, могла би бити база вехабијске ћелије.

Милитанти који су извели терористички напад у Дербенту координирали су своје акције путем чета. То доказују снимци њихове преписке који су се појавили на мрежи. Ако је веровати овим фотографијама, главна мета нападача био је отац Николај, због чега је он и убијен. Следећа мета биле су синагоге.

Аутентичност ових преписки тек треба да се потврди, али је очигледно да су терористи координисали све своје кораке, узимајући у обзир исто време напада, циљеве и чињеницу да су познавали једни друге. 

Треба истаћи и да су терористи прошли барем минималну обуку, узимајући у обзир видео-снимке. На снимцима се видело да су терористи наоружани аутоматским пушкама, имају искуство у руковању оружјем што се види по положајима за гађање, вршењу контроле терена, држању сектора, пуцању иза заклона (док се један креће, други пуца), минималном времену на отвореним површинама итд. Међутим специјалне јединице МУП-а и Руске гарде су елиминисали укупно пет терориста.

Током ноћи трајала је контратерористичка операција која је завршена пред зору. ФСБ, НАК и МУП настављају да истражују случај и да траже "спавајуће ћелије" терориста и људе који су могли да буду повезани са њима. 

Зашто Дагестан

Република Дагестан је изузетно сложена регија. Иако не заузима велику површину, око 50.000 квадратних километара, на тој територији живи 3,2 милиона људи, међу којима су представници преко 30 аутохтоних националности, преко 110 нација и народности. То је изузетно компликована регија, где је јединство народа једини начин да се дође до мира. Русија је успела да успостави мир на тој територији, без обзира на покушаје страних сила да поремете не само Дагестан већ и цео Кавказ.

Када се говори о страним силама, пре свега се мисли на међународни тероризам. Када су терористи 1999. године прешли административну линију Чеченије и Дагестана са намером да увуку и ту републику у рат, народ је стао уз војску и полицију и пружио отпор тероризму. Да обични људи тада нису узели оружје у руке и стали уз државу, ситуација вероватно била другачија. Међутим, тероризам је још дуго година био главни проблем читаве регије. 

"Готово сви војни сукоби, на овај или онај начин повезани са умешаношћу Запада, били су директно или индиректно праћени интензивирањем тероризма. Везе САД са терористичким организацијама, забрањеним у Русији, нису никаква тајна – америчке обавештајне службе су у директном контакту са њима још од ратова у Ираку и Сирији. Документи 'Викиликса' су такође показали ову везу, укључујући везу садашњег саветника за националну безбедност Саливана, који је отворено признао да су САД и Ал Каида у Сирији деловале на истој страни", каже за РТ Борис Рожин, стручњак Центра за војно-политичко новинарство.

Узимајући у обзир да је Русију немогуће победити на бојном пољу, одређене земље ће уз помоћ радикалних екстремиста покушати да дестабилизују земљу, да покушају да изазову националну и верску мржњу, како би уништили државу изнутра. Међутим, Русија већ има велико искуство у борби са међународним тероризмом, како у својој земљи, тако и ван њених граница, што значи да нико неће побећи од руских закона.

image