Русија

Лавров са белоруским колегом: Нема сумње у умешаност САД у јучерашњи терористички напад

"Најоштрије осуђујемо акције западних држава које имају за циљ ескалацију војно-политичке ситуације у Европи", навели су министри
Лавров са белоруским колегом: Нема сумње у умешаност САД у јучерашњи терористички напад© (Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Русија и Белорусија осуђују акције Запада које воде ка ескалацији ситуације у Европи, наводи се у заједничком саопштењу шефова руског и белоруског министарства спољних послова Сергеја Лаврова и Сергеја Алејника.

"Најоштрије осуђујемо акције западних држава које имају за циљ ескалацију војно-политичке ситуације у Европи. Потврђујемо нашу спремност за политичко и дипломатско решење украјинске кризе уз пуно уважавање интереса Белорусије и Русије", додаје се.

Како се истиче, "Кијев масовно користи западно оружје за убијање цивила, уништавање цивилне инфраструктуре, и вршење терористичких напада на руској територији".

Умешаност Сједињених Америчких Држава и Украјине у терористички напад у Севастопољу је несумњива, изјавио је Лавров током разговора са Алејником.

"Хвала вам на саучешћу које сте изразили у вези са јучерашњим терористичким нападом у Севастопољу. Паралелно се догодио још један терористички напад у Дагестану. Има жртава. Надлежни органи чине све да одмах идентификују налогодавце. Не сумњамо у умешаност Сједињених Америчких Држава и њихових украјинских штићеника", рекао је Лавров.

Министар је нагласио да се америчко оружје које САД испоручују украјинском режиму "не може користити без директног учешћа америчке војске, укључујући и сателитске могућности".

Кијев је у недељу извео ракетни напад на Севастопољ са пет тактичких ракета АТАЦМС са касетним бојевим главама. Руски системи противваздушне одбране пресрели су четири ракета, док је пета експлодирала у ваздуху, што је довело до жртава међу цивилима. Губернатор Севастопоља Михаил Развожајев саопштио је на свом Телеграму да су у нападу погинуле три особе, а да је 124 рањено.

Москва и Минск се залажу за заједничку промоцију иницијатива против нелегитимних санкција, укључујући и санкције УН, навели су министри спољних послова Русије и Белорусије у заједничком саопштењу.

Белорусија и Русија су употпуниле стратешко партнерство и стоје "раме уз раме" у борби против притиска Запада, изјавио је министар спољних послова Белорусије.

Како је додао, Белорусија и Русија ће асиметрично одговорити на санкције Запада.

"Имамо заједнички и трезвен поглед на текућу ситуацију. Разумемо да се свет брзо мења, западна мањинска група агресивно покушава да одржи доминацију у међународној арени, а већина се са тим не слаже. Ми пролазимо кроз ову фазу мирно и достојанствено", рекао је Алејник новинарима после разговора са Лавровом.

Белорусија је захвална Руској Федерацији на њеној активној подршци жељи Минска да се придружи ШОС-у и БРИКС-у и спремна је да допринесе интересантним предлозима, додао је белоруски министар.

Русија чини све да спречи да више земаља буде увучено у конфликт на Блиском истоку, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Што се тиче могућности да више земаља буде укључено у рат на Блиском истоку, чинимо све да до тога не дође", рекао је Лавров на конференцији за новинаре са белоруским колегом Сергејем Алејником.

Алејник је на крају позвао руског колегу да на јесен у Минску присуствује међународној конференцији на високом нивоу о евроазијској безбедности.

image