Русија

Лавров: ОЕБС се скроз деградирао, радимо на новом концепту безбедности за целу Евроазију

Руски министар спољних послова допутовао је у Минск поводом 32 године од успостављања дипломатских односа са Белорусијом
Лавров: ОЕБС се скроз деградирао, радимо на новом концепту безбедности за целу ЕвроазијуGetty © dia images / Contributor

Са председником Белорусије Александром Лукашенком данас сам највише разговарао о спољној политици, и нашој заједничкој сарадњи на међународној арени, конкретно у оквиру УН-а, и ОЕБС-а, који се "у потпуности деградирао и почео да служи интересима Запада", рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у разговору са представницима медијима. 

Лавров је у Минск допутовао јуче, када се састао са белоруским колегом Сергејом Алејником. Посета је уприличена поводом 32 године од успостављања дипломатских односа. 

"ОЕБС није организација која се бави интересима већине својих чланова, већ се претворио у инструмент оних који са друге стране океана манипулишу европским процесима и који су последњих година једноставно потчинили Европу својим интересима и одстранили је као конкурента у економској сфери. У вези са тим, ми и Република Белорусија залажемо се за то да безбедносна питања разматрају пре свега земље нашег заједничког континента, без спољашњег мешања", изјавио је Лавров.

Како је рекао, прошле године је у Минску одржана конференција о евроазијској безбедности, на којој су учествовале и поједине чланице НАТО-а. Међу њима била је и Мађарска, подсетио је руски министар, додајући да ће Русија подржати овакве иницијативе Белорусије и у будућности. Следећа таква конференција требало би, како каже, поново да се одржи на јесен ове године. 

"Разговарали смо о припреми за њу", прокоментарисао је Лавров. 

Евроазија има велики број мањих структура и организација, међу којима је и ШОС, додао је затим, уз коментар да ће она сада бити ојачана још једним новим чланом - Републиком Белорусијом. Улазак Минска у ову организацију очекује се 3. и 4. јула, открио је шеф руске дипломатије.

Осим ШОС-а, Лавров је истакао и АСЕАН, као и Савет за сарадњу арапских  земаља Персијског залива и додао да је јуче, заједно са шефом белоруске дипломатије Сергејем Алејником, осмислио поруку која ће бити упућена овим организацијама, уз позив да предложе како би требало да изгледа концепт безбедности на простору Евроазије. 

Концепт би требало да се заснива "на принципу баланса интереса свих земаља континента", објаснио је Лавров, напоменувши да је питање архитектуре евроазијске безбедности било једно од кључних за председника Русије Владимира Путина током недавног састанка са руководством руског министарства спољних послова.

image