Русија

Симоњан о Асанжу: Најбољи новинар нашег времена је слободан

Џулијан Асанж је платио ужасну цену за слободу, навела је главна уредница РТ-а
Симоњан о Асанжу: Најбољи новинар нашег времена је слободан© Aleksey Smyshlyaev

Најбољи новинар нашег доба је коначно слободан после много година у притвору и ужасне цене коју је платио због тога, навела је главна уредница медијске групе "Русија севодња" и телевизијског канала РТ Маргарита Симоњан.

Присетила се како је једном приликом шетала шумом у близини Лондона са Асанжом, без телефона како их не би прислушкивали – "јер Џулијан је већ тада знао да Велики брат све прати" – и одговора који јој је дао на питање: "Шта ће му све ово, с обзиром на то да ће га отровати, прогнати, уништити и његову репутацији и њега физички".

Џулијан Асанж одговорио је да не подноси кад га лажу.

"Данас је први пут после много година слободан. Скоро слободан. Иако је у питању ужасна цена коју је платио, страшно ми је драго. Живеће најбољи новинар нашег времена", истакла је Маргарита Симоњан.

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж пуштен је у уторак ујутро из британског затвора, саопштио је његов тим. Асанж је провео пет година у затвору "Белмарш" у Лондону борећи се против екстрадиције у САД, где је оптужен по 18 тачака за објављивање поверљивих информација.

Према новоподнесеним судским документима, Асанж ће ускоро склопити споразум о признању кривице како би избегао даљи боравак иза решетака.

image