Русија

Песков: Мински споразуми су нас научили много чему

Нисмо ми иницирали обустављање дијалога, већ Французи, каже портпарол Кремља на недавну изјаву Емануела Макрона, уз коментар да, ипак, не види никакве предуслове за нормализацију дијалога са Западом
Песков: Мински споразуми су нас научили много чемуGetty © Anadolu / Contributor

Ситуација са Минским споразумима много чему је научила Русију, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков, уз коментар да је непоштовање истих у многоме уништило атмосферу поверења.

"Све, наравно, има своје последице. Атмосфера поверења се врло брзо нарушава, могло би се рећи моментално, а гради се веома дуго - годинама, а понекад и деценијама", рекао је Песков, коментаришући недавну изјаву француског председника Емануела Макрона, који је изјавио да "верује у снагу дијалога" и да би "наставио дијалог са Владимиром Путином".

Песков је подсетио да је руски лидер "више пута говорио да је отворен за преговоре, тим пре за преговоре у циљу постизања конкретног резултата", односно, да их никада није ни одбијао. 

"Нисмо ми иницирали обустављање дијалога, обустављање односа, фактички у потпуности, до нуле. У случају Француске, то је била одлука коју је изабрала француска страна", нагласио је портпарол. 

Ипак, без обзира на то што је изјавио Макрон, Песков додаје:

"За сада, осим таквих 'срамежљивих' изјава не видимо никакве предуслове за нормализацију дијалога, на нашу жалост".

Сматрамо да су санкције мач са две оштрице

На тему јуче уведеног 14. по реду пакета санкција, Песков је поручио да су те мере незаконите и да је Москва категорично против њих. 

"Убеђени смо да је то мач са две оштрице и да та ограничења у многоме као бумеранг ударају по интересима оних земаља које их уводе. Ми већ имамо искуство у минимизирању последица таквих ограничења. Константно развијамо ту способност и са тим ћемо и наставити", кратко је прокоментарисао портпарол Кремља.

image