Русија

Лавров: Стање на фронту мења се у нашу корист

Шеф руске дипломатије поновио је да ће Москва увек бити спремна за мировне преговоре, и подсетио да је ситуација за Украјину сваки пут бивала све гора и гора кад год су одбили мировни предлог Русије
Лавров: Стање на фронту мења се у нашу корист© Tanjug/Natalia Kolesnikova/Pool Photo via AP

Ситуација на терену се мења, али не у корист кијевског режима, рекао је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у Белорусији. 

Он је "онима који су бар мало разумни" поручио да треба да анализирају ситуацију.

"Када је сваки нови предлог био одбијен и ситуација је за украјински режим бивала све гора и гора", прокоментарисао је Лавров.

Он је нагласио да ће, као што је то већ више пута било саопштено, Москва увек бити спремна за мировне преговоре, али да неће зауставити Специјалну војну операцију током истих, док не буде постигнут коначни договор. Такође, захвалио је оним земљама које су одбиле да учествују у "седељкама" на којима се разговарало о Украјини, али без учешћа Русије. 

"Што се западне Европе тиче, они морају сами да одлуче. Ако у некој фази – за сада таква фаза није на видику – наши западни суседи преиспитају своју погубну за њих политику, бићемо спремни да их саслушамо. Видећемо са чиме ће нам доћи", додао је министар, уз напомену да Русија неће заборавити како су "не размишљајући бацили у корпу све своје обавезе пред нама". 

"Спремни смо да разговарамо, спремни смо да разговарамо на равноправној основи, а не на основу онога што нам се поставља као ултиматум", нагласио је руски министар спољних послова.

image