Русија

Путин је постхумно одликовао свештеника убијеног у Дагестану Орденом за храброст

Протојереј Николај Котелников убијен је у терористичком нападу на југу Русије, заједно са још 20 људи
Путин је постхумно одликовао свештеника убијеног у Дагестану Орденом за храброст© derbent.org

Председник Русије Владимир Путин постхумно је одликовао Орденом за храброст свештеника Николаја Котелникова, убијеног у Дагестану, објављеном је на званичном интернет порталу правних информација Русије.

"За храброст и пожртвованост исказану по цену сопственог живота приликом спасавања грађана од терористичких напада, одликовати Орденом за храброст Николаја Михаиловича Котелникова, протојереја, настојатеља месне верске организације Православне парохије Покрова Пресвете Богородице у Дербенту", наводи се у указу.

Терористи су провалили у православну цркву у граду Дербенту и убили протојереја, старог 66 година, пререзавши му врат.

"Према информацијама које сам добио, отац Николај убијен је у цркви у Дербенту, пререзан му је гркљан. Имао је 66 година и био је веома болестан. У цркви у Махачкали убијен је чувар Михаил, који је био наоружан само ваздушним пиштољем. Свештеници су се затворили у цркву и чекају помоћ", написао је заменик председника Јавне комисије за праћење Дагестана Хадулајев на Телеграму.

Протојереј Николај је служио у цркви у Дербенту више од 40 година и био је омиљен у народу.

Подсећамо, У Дербенту и Махачкали 23. јуна наоружани терористи напали су две православне цркве, две синагоге и пункт саобраћајне полиције. Према последњим подацима, у нападу је погинула 21 особа, а више од 40 је повређено.

У региону су 24, 25. и 26. јун проглашени данима жалости. Снаге безбедности убиле су пет терориста, њихов идентитет је утврђен.

image