Русија

Небензја: Украјина одговорна за смрт 192 руске деце од фебруара 2022. године

Стални представник РФ при УН истакао је да Украјина намерно ракетира цивилне објекте
Небензја: Украјина одговорна за смрт 192 руске деце од фебруара 2022. годинеGetty © Photo by Michael M. Santiago/Getty Images

Оружане снаге Украјине одговорне су за погибију 192 и рањавање још 554 деце на руској територији од фебруара 2022. године, изјавио је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја, а пренеле "РИА Новости".

"Украјинске снаге под контролом кијевског режима плански изводе нападе на цивилне објекте: школе, вртиће, медицинске установе. Оружане снаге Украјине одговорне су за смрт 192 деце и сакаћење 554 деце на територији Руске Федерације само у периоду од фебруара 2022. до априла 2024", истакао је Небензја на седници Савета безбедности УН посвећеној заштити деце током оружаних сукоба.

Дипломата је нагласио да су украјинске снаге одговорне и за погибију 129 и рањавање 503 деце на територији Донбаса током периода 2014–2022. године. 

Такође, више од хиљаду медицинских и образовних установа у Русији уништено је или оштећено у нападима украјинске војске 2023. године.

Стални представник РФ при УН је рекао и да Русија још није чула да су Уједињене нације осудиле напад Кијева на Севастопљ, приликом којег је убијено и двоје деце. 

Уједно је поручио да је Русија посвећена заштити деце током Специјалне војне операције у Украјини.

image