Русија

Нови рекорд у трговини Русије и Индије: Премашене 23 милијарде долара

У прва четири месеца 2024. године је извоз руске робе у Индију повећан је за десет одсто и достигао вредност од 21,6 милијарде долара, док је извоз индијске робе у Русију повећан за 21 одсто – на 1,6 милијарди долара
Нови рекорд у трговини Русије и Индије: Премашене 23 милијарде долараGetty © Costfoto/NurPhoto

Трговински промет између Русије и Индије у прва четири месеца ове године повећан је за десет одсто – на рекордне 23,1 милијарде долара, произлази из прорачуна података индијске царинске службе.

Увоз руских производа у Индију је у периоду од јануара до априла повећан за десет одсто и остварио вредност од 21,6 милијарде долара. Русија је била други снабдевач Индије робом, испред ње је само Кина која је испоручила добра вредна 32,6 милијарде долара.

Такође, извоз индијске робе у Русију повећан је за 21 одсто – на 1,6 милијарди долара.

Русија се, захваљујући овом наглом повећању, подигла са 33. на 29. место међу купцима производа из Индије.

Пет највећих увозника индијске робе су САД (27,4 милијарде долара), УАЕ (13,4 милијарде долара), Холандија (9,2 милијарде долара), Сингапур (седам милијарди долара) и Кина (шест милијарди долара).

Из свега наведеног произлази да је промет трговине између Русије и Индије порастао на 23,1 милијарде долара, у односу на 21 милијарду долара у прва четири месеца прошле године, а Москва је и даље четврти трговински партнер Њу Делхија.

image