Путин наградио председника Конга: Јако добри односи, хвала на досадашњем доприносу јачању сарадње

Председник Конга захвалио је председнику Русије на лепом пријему, али и на свој подршци коју је пружио афричким народима у њиховој борби против колонизатора

Захвални смо вам на вашим досадашњим напорима да дође до јачања односа Русије и Конга, рекао је данас председник Руске Федерације Владимир Путин на састанку са лидером Конга Денијем Сасу-Нгесом у Москви. 

Путин је пожелео срдачну добродошлицу делегацији Конга и истакао да са председником те земље већ дуги из година има "јако добре односе како на међународној сцени, тако и приватно". 

"Лично сте урадили много та развој односа наше две земље. Знате да смо донели одлуку да вас наградимо државном наградом Руске Федерације", рекао је Путин, након чега је и званично уручио Сасу-Нгеси Почасни орден. 

"Захвални смо вам на заједничком раду на међународној сцени. У целини, имамо успеха у свему. Драго ми је да вас видим у Русији", додао је руски лидер, након чега се Путину обратио председник Конга.

Он је захвалио Путину на пријатељском односу који развијају две државе и за пријем који је уприличен за његову делегацију.

"Хтео бих да се захвалим руском народу за гостопримство. Заиста, Русија и Конго подржавају пријатељске односе, односе солидарности током већ 60 година. Ове године славимо 60 година од успостављања пријатељских односа и поуздане сарадње између наших земаља. Неколико пута сам био у Русији као председник и раније у функцији државног службеника. За мене је част да сам у овој земљи у оквиру државне посете", рекао је на Сасу-Нгеси.

Он је додао да је још један од циљева посете и подизање сарадње на нов, још виши ниво.

"Ваша земља подржава односе не само са Конгом, већ и са афричким земљама у целини. Афрички народи су захваљујући томе добили снагу да се супротставе колонизаторима. Афрички народи су Вам на томе захвални", рекао је председник Конга, истичући да се та борба наставља у различитим форматима.

"Наша посета уприличена је у тешкој међународној ситуацији, када ваша земља и ваш народ испољавају храброст и противе се незаконито уведеним санкцијама. Хтео бих да истакнем ту отпорност, храброст руског народа. Управо током најтежих искушења ми треба да јачамо наше везе", рекао је он, истичући да би желели да ојачају сарадњу у свим сферама – економији, финансијама, сфери одбране, безбедности", закључио је председник Конга.