Русија

Успешан напад на украјинске аеродроме, МО Русије поручује: Циљ је постигнут

У питању су аеродроми које Украјина планира да искористи за размештање авиона које добије са Запада
Успешан напад на украјинске аеродроме, МО Русије поручује: Циљ је постигнутGetty © Artem Alexandrovich/Stocktrek Images

Руска војска је напала украјинске аеродроме на којима Украјинци планирају да разместе авионе Ф-16 добијене са Запада, саопштило је данас Министарство одбране Руске Федерације. 

"Циљ је постигнут, сви циљеви су уништени", поручили су из МО.

Како се наводи у саопштењу, током напада коришћено је оружје високе прецизности, укључујући и ракете "кинжал", али и дронови. 

Подсетимо, САД, Белгија, Данска, Норвешка и Холандија обећале су да ће до краја године Украјину снабдети са 60 авиона Ф-16. Ипак, ни један од њих још није допремљен у Украјину. 

Један од разлога за то је то што се украјински пилоти тек обучавају за коришћење ових авиона. Чак и након што мањи број њих заврши обуку до краја године, Украјина ће опет имати само шачицу пилота спремних за Ф-16.

С обзиром на то да Кијев неће имати довољно пилота, украјинска авијација почела је да разматра опцију према којој би неки од авиона Ф-16 могли да буду стационирани у базама суседних НАТО земаља. 

Ипак, амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан нагласио је прошле недеље да је план "да се Ф-16 разместе у Украјину", уз објашњење да би, према недавно потписаном десетогодишњем безбедносном споразуму између Вашингтона и Кијева, ратни авиони морали да буду базирани у Украјини.

На све ово Москва упозорава да ће се свако оружје које Кијев добије са Запада сматрати за легитимну мету, укључујући и борбене авионе и базе на којима ће они бити размештени. 

image