Русија

Први пут у историји: РТ и Роскосмос организују телемост са МСС за становнике три континента (ВИДЕО)

Телевизијски канал РT у сарадњи са државном корпорацијом "Роскосмос" покреће јединствени међународни пројекат "Starbound. Пут до звезда"

Први пут у историји, становници три континента – Јужне Америке, Евроазије и Африке – моћи ће уживо да поставе питања руским космонаутима на Међународној свемирској станици (МСС) у оквиру пројекта "Starbound. Пут до звезда" који је РТ покренуо са "Роскосмосом".

Гледаоце очекује пет епизода емисије, од којих је свака посвећена једној од земаља БРИКС-а – Бразилу, Русији, Индији, Кини и Јужноафричкој Републици. Пројекат ће отворити програм о Индији, а премијера ће бити емитована данас, 27. јуна, на РT.

Епизоде пројекта биће доступне како у телевизијском програму РT, тако и на свим веб-сајтовима РТ.

Гледаоци ће се повезати са космонаутима путем телемоста, такође их очекују приче о свемирским пројектима и развоју свемира, ексклузивни снимци са МСС и приче познатих ентузијаста свемира из земаља БРИКС-а.

"Пројекат 'Starbound. Пут до звезда' је наш заједнички допринос томе да свемир буде ближи људима. Доспевши у орбиту, космонаут добија јединствену прилику да види нашу планету са стране, да разуме колико је лепа и крхка, да је то наш заједнички дом који треба чувати. Уверен сам да ће током комуникације са становницима различитих земаља чланови руског тима на МСС успети не само да говоре о свом раду, већ и да помогну човечанству да више заволи место где сви живимо – планету Земљу", рекао је директор "Роскосмоса" Јуриј Борисов.

У првој епизоди на питања становника Индије одговараће руски космонаут на МСС, светски рекордер по укупном времену проведеном у орбити, Олег Кононенко. Своје питање ће поставити и први индијски космонаут, Херој Совјетског Савеза Ракеш Шарма. Поред тога, прва епизода емисије бавиће се и совјетским и руским свемирским пројектима, као и о сарадњи са Индијом у овој области.

"Кад се подигнете горе и погледате на Земљу доле, не видите границе. Видимо колико су наше судбине заправо повезане. С тачке гледишта човечанства нема смисла прећи хиљаде километара и рећи да сте из Америке. Ви сте са планете Земље. Размислите о томе. Не национално, већ глобално", рекао је Ракеш Шарма.

Директну линију са МСС модерираће водитељ РT из студија канала у Москви заједно са руским космонаутом-испитивачем Константином Борисовим, који је недавно завршио мисију и вратио се на Земљу.

Питања за космонауте на МКС било ко може послати на електронску адресу – starbound@rttv.ru. Аутори најнеобичнијих и најинтересантнијих питања добиће награде, укључујући и гран-при – путовање на космодром "Восточни", где ће моћи да виде лансирање ракете.

Године 2016. РT је први у свету "послао" гледаоце у космос, приказавши у панорамском формату јединствене кадрове Земље, снимљене на броду МСС заједно са "Роскосмосом" и РКК "Енергија". Године 2018. први у историји панорамски видео, снимљен у отвореном космосу, "SPACEWALK 360" освојио је престижну награду "Shorty Awards".

Међународну мрежу РT чине информативни канали на енглеском, арапском, шпанском, француском, немачком језику и документарни канал РTД на руском и енглеском. Телевизијска мрежа такође укључује онлајн портале на седам језика, укључујући српски и руски, и глобалну мултимедијалну агенцију RUPTLY, која нуди ексклузивне материјале телевизијским каналима широм света.

РT је представљен на кинеском језику на популарним кинеским друштвеним мрежама, као и на друштвеним мрежама на хиндију. РT је доступан нон-стоп више од 800 милиона гледалаца у више од 100 земаља света.

image