Русија

Путин: Русија и Белорусија јачају суверенитет а у помоћ им стижу нове технологије

Минск је један од кључних економских партнера Москве, робна размена је достигла рекордних 46,5 милијарди долара, на Москву отпада око 60 одсто спољнотрговинског пословања Минска, рекао је руски председник
Путин: Русија и Белорусија јачају суверенитет а у помоћ им стижу нове технологијеGetty © Sefa Karacan/Anadolu Agency

За јачање суверенитета Русије и Белорусије је неопходна активна примена нових технологија и Москва и Минск баве се решавањем овог задатка, изјавио је руски председник Владимир Путин у говору учесницима једанаестог форума региона Русије и Белорусије, преноси Кремљ.

Руски лидер је додао да је то потребно како би се повећала конкурентност и обезбедио одржив економски раст у дугорочној перспективи.

Према његовим речима, нове технологије су потребне не само на националном, већ и на регионалном нивоу, чему доприноси форум региона две земље.

"Око 250 споразума и уговора, у вредности од 24 милијарде рубаља, биће потписано током форума региона Русије и Белорусије", нагласио је Путин.

Руски председник је истакао и да Москва и Минск заједно раде на пројектовању орбиталних и земаљских компоненти сателитских система за посматрање земљине површине и навигацију.

Такође је нагласио да Уралска фабрика цивилног ваздухопловства и фабрика за ремонт авиона у Барановичима у Белорусији заједно раде на стварању лаког вишенаменског авиона.

"Две земље ће реализовати читав низ заједничких високотехнолошких пројеката у циљу супституције увоза и покретања нових напредних производа", најавио је Путин.

Он је додао да је Белорусија један од кључних економских партнера Русије и да је робна размена достигла рекордних 46,5 милијарди долара, те да на Москву отпада око 60 одсто спољнотрговинског пословања Минска.

Русија чврсто држи прво место по инвестицијама у белоруску економију са више од пет милијарди долара, а у целој Белорусији ради око 2.500 компанија са руским капиталом.

Путин је закључио да интеграциони процеси у којима учествују Москва и Минск доносе практичну корист обема земљама.

На крају свог говора, руски лидер је честитао Белорусији Дан независности и 80. годишњицу ослобођења од нациста, која се обележава 3. јула.

Русија и Белорусија ће увек памтити да су у Другом светском рату оне ослободиле Европу и дале кључан допринос победи над нацизмом, поручио је председник Русије.

image