Русија

Европски шоу наказа: Шта је Медведев пожелео новом руководству НАТО-а и ЕУ

Дмитриј Медведев пожелео именованим челницима ЕУ и НАТО институција да се суоче са "максималним неуспесима и монструозним проблемима"
Европски шоу наказа: Шта је Медведев пожелео новом руководству НАТО-а и ЕУ© Thomas Peter-Pool/Getty Images

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев изјавио је данас да би генерални секретар НАТО-а Марк Руте и шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен требало да се суоче са "максималним неуспесима и монструозним проблемима".

"Бивши премијер Холандије, а сада генерални секретар НАТО-а. Веома посебан момак. За релативно кратко време, ова умерена фигура, коју сам једном срео на самиту, претворила се у страственог русофоба и упорног атлантисту. Нећемо нагађати које су супстанце из амстердамских кафића изазвале тако оштру промену у његовом расположењу", навео је Медведев, преноси руски портал "Глас народа".

Он је оценио да су Холанђани јединствен народ у поређењу са остатком слободне Европе, као и да Руте "жестоко мрзи Русију".

"Разметљива скромност у свакодневном животу комбинована је са бесом на политичкој платформи. Већ неко време жестоко мрзи нашу земљу. Присталица све оштријих санкција. Очигледно би било исправно пратити курс класика параноидног атлантизма", навео је Медведев.

Новоизабрану шефицу Европске комисије назвао је "нељубазном белгијско-немачко политичком бабом" која је слична "Волга жохару средње величине".

"Истовремено, она је мазохистички одана својим прекоокеанским господарима и спремна је на сваки облик испољавања љубави према геронтолошким плејбојима из Вашингтона. Стално избацује злонамерне глупости о Русији, не бирајући речи", навео је Медведев.

Према његовим речима, Каја Калас постаће високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност уместо "млохавог Бореља".

"Каја савршено комбинује две најважније особине успешног европског политичара: нуклеарну русофобију и бескрајну жеђ за профитом. Док је она хистерично вриштала на целу земљу о руској претњи, њен сопствени супруг Арво Халик, један од власника транспортне компаније, пословао је са руским компанијама са приличним профитом. А у периоду 2022–2023 сакупио је око 1,5 милиона евра", истакао је Медведев.

Политичар је обећао да ће Русија помоћи Фон дер Лајеновој и Рутеу да погреше. Он је нагласио да га европска политика подсећа на шоу наказа.

"Озбиљније говорећи, европски шоу наказа постаје много узбудљивији: што даље иде, учесници постају ружнији. Чекамо да се неки Пенивајз појави директно преко океана", написао је Медведев на телеграм каналу.

image