Русија

Руски војници конструисали сачмарице и пиштоље за обарање ФПВ дронова (ВИДЕО)

Због све већих претњи које представљају дронови малих димензија, војници једне од јединица ПВО руске војске сами су дизајнирали и произвели неколико различитих оружја за обарање ових летелица
Руски војници конструисали сачмарице и пиштоље за обарање ФПВ дронова (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov

Припадници једне од јединица ПВО у саставу оперативно-тактичке групе трупа "Југ" у Луганској Народној Републици конструисали су и покренули сопствену производњу једнометних пиштоља и додатака који испаљују ловачке патроне са сачмом, а намењени су за уништавање малогабаритних ФПВ дронова.

"Дизајнирали смо неколико пиштоља за борбу против дронова. Направили смо их у различитим калибрима - 12, 16, 20. Калибар 20 се мање више добро показао, пријатнији је за руку. Али испробали смо све и сви су се добро показали", рекао је начелник штаба засебног дивизиона са позивним знаком "Визир" за ТАСС.

Према његовим речима, ови пиштољи могу се користити када се ФПВ дронови приближе на око 20-30 метара удаљености.

Уз пиштоље, "Визир" и његови саборци направили су и подцевну сачмарицу у калибру 12, која се поставља на јуришну пушку из породице "Калашњиков". Као и пиштољи, подецвна сачмарица је једнометна.

Још један производа ове јединице који је приказан је додатак који се монтира на врх цеви јуришне пушке и напуњен је ловачким патроном са сачмом, док је први метак у оквиру саме пушке ћорак који се користи за активирање патроне.

Ова два производа су се показала као ефикасно оружје за обарање дронова на удаљеностима од 70 до 100 метара.

Како наводи "Визир", да би се повећала ефективност борбе против дронова, што више војника различитих родова и специјалности мора да буде опремљено таквим наоружањем како би се заштитили од надолазећих малогабаритних летелица.

Такође, руски војници су за ТАСС изјавили да су први примерци ових изума већ послати на линију фронта.

image