Русија

Чим уђеш у НАТО: Финска одобрила америчкој војсци 15 објеката и обећала заштиту

Споразум о одбрани између Финске и САД предвиђа и распоређивање америчке опреме и ресурса на финској територији, приступ и кретање америчких авиона, бродова и возила
Чим уђеш у НАТО: Финска одобрила америчкој војсци 15 објеката и обећала заштитуGetty © Miemo Penttinen - miemo.net

Фински парламент одобрио је споразум о одбрани са САД, према којем ће америчкој страни бити омогућен приступ 15 војних објеката, пренео је фински јавни сервис Иле

Документ предвиђа и распоређивање опреме и ресурса на финској територији, приступ и кретање америчких авиона, бродова и возила. Осим тога, Хелсинки се обавезује да ће осигурати безбедност америчких снага, објеката и територија које буде користила америчка страна.

Како је напоменуло финско Министарство спољних послова, документ не подразумева стално присуство америчких трупа – ако буду распоређене, оне ће се ротирати.

Средином јуна сличан споразум са САД одобрио је и шведски парламент.

Како су истакли у Кремљу, Москва жали због одлуке Хелсинкија да одобри распоређивање америчке војске на својој територији јер ће то свакако довести до повећања тензија.

Руска страна је више пута истицала да су Русија и Финска увек имале добре односе, без територијалних претензија. Међутим, након уласка Финске у НАТО и појавом војне инфраструктуре Алијансе, Русија увиђа претњу.

Финска се придружила Северноатлантској алијанси 4. априла 2023, док је Шведска постала чланица у априлу ове године.

Председник Русија Владимир Путин рекао је раније да је улазак Шведске и Финске у НАТО био бесмислен корак у контексту њихових националних интереса и безбедности, јер ће се, према његовим речима, руске трупе и системи наоружања појавити на њиховим границама.

image