Русија

Сергеј Лавров путује у Њујорк средином јула: Русија преузела председавање Саветом безбедности УН

Из руског Министарства спољних послова напомињу и да Савет безбедности планира да одржи састанке о Хаитију, ДР Конгу, Западној Африци и региону Сахела, Јемену, Кипру, Колумбији, Либану и Сирији
Сергеј Лавров путује у Њујорк средином јула: Русија преузела председавање Саветом безбедности УНGetty © David Dee Delgado

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров учествоваће 16. и 17. јула на састанцима Савета безбедности УН, током којих ће се разговарати о мултилатералној сарадњи и Блиском истоку, саопштило је Министарство спољних послова Руске Федерације.

У саопштењу се наводи и да је Русија од 1. јула преузела председавање Саветом безбедности УН на месец дана. 

"16. јула одржаће се отворена дебата на министарском нивоу на тему 'Мултилатерална сарадња у интересу стварања праведнијег, демократскијег и одрживијег светског поретка'. 17. јула одржаће се отворена дебата на министарском нивоу о ситуацији на Блиском истоку, укључујући палестинско питање. 19. јула одржаће се дебата Савета безбедности о сарадњи УН са ОДКБ-ом, Заједницом независних држава и ШОС-ом", пише руско МСП.

Додаје се да ће Лавров председавати током прва два догађаја.

Из руског Министарства спољних послова напомињу и да Савет безбедности планира да одржи састанке о Хаитију, ДР Конгу, Западној Африци и региону Сахела, Јемену, Кипру, Колумбији, Либану и Сирији, као и о активностима Регионалног центра УН за превентивну дипломатију Централне Азије.

"Планирано је да се продуже мандати Заједничке канцеларије УН на Хаитију, Мисије УН за подршку имплементацији Ходејдског споразума и режима санкција Савета безбедности Централноафричкој Републици", наводи се у саопштењу.

image