Русија

Косачов: САД су опседнуте идејом да су главне

Вашингтон неће одустати од идеје о сопственој супериорности само због спољног притиска, у том контексту нема значаја ко ће бити председник Америке, навео је заменик председника Савета Федерације
Косачов: САД су опседнуте идејом да су главнеGetty © Caroline Purser

САД су опседнуте идејом да треба да буду главне, тако да нема разлике између Џозефа Бајдена и Доналда Трампа као шефа Беле куће – Вашингтон неће одустати од идеје супериорности, рекао је заменик председника Савета Федерације Константин Косачов за сајт "Аргументи и факти".

У Америци постоји шири консензус међу партијама на тему америчке супериорности, наводи Косачов и појашњава да је то "свети грал" и за Бајдена, и за Трампа, и за сваког другог потенцијалног председничког кандидата.

Између Бајдена и Трампа нема веће разлике, иако имају различите карактере, јер Американци неће одустати од идеје о сопственој супериорности само због спољног притиска, прецизирао је Косачов.

САД се суочавају са све већим спољним притиском, па њихова позиција "више није неконкурентна као пре 20-30 година", навео је руски званичник.

У свету се појављују и други центри моћи чија је политика све јача, навео је Косачов и поменуо Русију, Кину и земље БРИСК-а.

"Формирање мултиполарног светског поретка није једноставно јер су Американци и њихови савезници врло јасно изградили свој униполарни свет – створили су институције које им омогућавају да задрже лидерство, почев од долара као главне светске валуте па до управљања Интерполом, Нобеловим комитетом, Евровизијом, Међународним олимпијским комитетом и слично", закључио је Косачов.

Пет грешака Запада у Украјини

Западне земље су већ направиле пет фаталних грешака у контексту украјинске кризе, а последња грешка је неприхватање мировног предлога који је изнео руски председник Владимир Путин, оценио је Косачов.

Према речима Косачова, прва грешка је била то што Запад није реаговао на државни удар у Украјини 2014. године.

"Подсетићу вас да су Француска, Немачка и Пољска тада биле гаранти договора који је склопио тадашњи председник Виктор Јанукович са опозицијом. Али када је опозиција прекршила споразум и покренула државни удар. Запад је ћутао и тиме гурнуо Украјину у тешку кризу", објаснио је политичар.

Друга грешка Запада је, према речима руског званичника, то што је одбио да призна да је промена статуса Крима и Севастопоља директна последица државног удара у Украјини, као и да је израз слободне воље становника ових региона, а не тзв. "руске окупације".

Запад је начинио грешку и када није признао "грађански рат" на југоистоку Украјине, када је становништво Новорусије одбило да призна пуч у Кијеву и борило се за своја права, навео је Косачов и подсетио да су становници Донбаса били спремни да признају територијални интегритет Украјине, али Кијев није испоштовао Минске споразуме.

Четврта грешка Запада је што није прихватио руске предлоге у децембру 2021. године, навео је Косачов и закључио да су САД и НАТО тада пропустили последњу шансу да спрече Специјалну војну операцију.

image