Русија

АТАЦМС под лупом руских стручњака: Ту више нема тајни за нас

Руски експерти су темељно изучили сложену бојеву главу америчке ракете коју Кијев користи за нападе на цивилне циљеве на руској територији
АТАЦМС под лупом руских стручњака: Ту више нема тајни за насGetty © South Korean Defense Ministry

Руски стручњаци који проучавају АТАЦМС ракете су темељно изучили сложени уређај од више компоненти који иницира експлозију америчке ракете, открио је специјалиста за оружје са жељом да остане анониман.

"Ова бојева глава је развијена за противбродску ракету, а касније је инсталирана на ракету АТАЦМС", рекао је руски стручњак.

Инжењери су успели да отворе тело уређаја на ракети, а испоставило се да се унутра налази сложени механизам који може да се подешава у зависности од задатака.

Експлозивни део ракете, према речима специјалисте за оружје, има сложен дизајн како би се гарантовала сигурност употребе, а руски стручњаци су га већ проучили.

"Ту више нема тајни за нас", рекао је он.

Пентагон је у априлу потврдио су Украјини послате оперативно-тактичке ракете повећаног домета АТАЦМС и да је Кијеву дозвољено да их користи "унутар суверене украјинске територије". Међутим, дометом од 300 километара, захвата се велики појас руске територије, и омогућава дејство по целом Криму, скоро по свим областима које су присаједињене Руској Федерацији, а такође и по једном значајном појасу у дубини руске територије, посебно Белгородске и Курске области.

АТАЦМС је оперативно-тактичка балистичка ракета која се може лансирати из вишеструких ракетних система, укључујући М142 ХИМАРС.

Прошлог октобра, руски председник Владимир Путин је одлуку САД да испоруче ове ракете Украјини назвао још једном грешком која ствара додатну претњу, а неће моћи радикално да промени ситуацију на фронту.

image