Русија

Дума сутра разматра суспензију учешћа Русије у ПС ОЕБС-а

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров претходно је изјавио да се ОЕБС "у потпуности деградирао"
Дума сутра разматра суспензију учешћа Русије у ПС ОЕБС-аGetty © Omar Marques / SOPA Images/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Руска дума ће у среду размотрити пројекат обустављања учешћа руске делегације у Парламентарној скупштини ОЕБС-а, изјавио је први заменик председника Државне думе Александар Жуков.

"Сутра ћемо разматрати резолуцију Државне думе 'О изјави већа Федералне скупштине Руске Федерације' о суспензији учешћа делегације Савезне скупштине Руске Федерације у раду Парламентарне скупштине Организације за европску безбедност и сарадњу (ПС ОЕБС)", рекао је Жуков новинарима, преносе "РИА Новости".

Руски министар спољних послова је прошле недеље у Минску изјавио да се ОЕБС "у потпуности деградирао и почео да служи интересима Запада".

"ОЕБС није организација која се бави интересима већине својих чланова, већ се претворио у инструмент оних који са друге стране океана манипулишу европским процесима и који су последњих година једноставно потчинили Европу својим интересима и одстранили је као конкурента у економској сфери. У вези са тим, ми и Република Белорусија залажемо се за то да безбедносна питања разматрају пре свега земље нашег заједничког континента, без спољашњег мешања", изјавио је Лавров.

image