Русија

Почиње самит ШОС-а: Путин са Ердоганом и Си Ђинпингом, стижу и други светски лидери

Престоницу Казахстана посетиће низ светских лидера и представника земаља Евроазије, али и шеф УН Антонио Гутереш. Очекује се потписивање 24 нова документа, као и заједничка изјава, а један од битнијих момената биће и званично прихватање Белорусије као пуноправног члана организације
Почиње самит ШОС-а: Путин са Ердоганом и Си Ђинпингом, стижу и други светски лидериGetty © Matt Cardy / Contributor

Председник Руске Федерације сутра ће, у оквиру самита Шангајске организације за сарадњу (ШОС), одржати билатералне састанке са лидерима Азербејџана, Казахстана, Кине, Монголије, Пакистана и Турске, док се у четвртак очекује и састанак са вршиоцем дужности председника Ирана, најавио је данас помоћник руског лидера Јуриј Ушаков. 

То ће, како је објаснио, бити и први пут да ће у оквиру самита ШОС-а бити одржан и сусрет у формату ШОС+, будући да су на овогодишње догађаје позвани и представници земаља које нису чланице, као и представници међународних организација. 

"Што се тиче ШОС-а, придајемо велики значај партнерствима унутар ове организације. Сматрамо да су ШОС, као и друга велика асоцијација – БРИКС, главни стубови новог светског поретка, локомотива у контексту успостављања истинског мултилатерализма на глобалној сцени", рекао је Ушаков.

На овогодишњем самиту у Астани биће рећи о актуелним питањима, досадашњој сарадњи у оквиру ШОС-а и њеној модернизацији, потврдио је Ушаков. Увече, 3. јула, у плану је неформална вечера, на којој ће учествовати како лидери земаља чланица ШОС-а, тако и представници Азербејџана, Катара, Монголије, УАЕ, Турске, али и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш.

Главни програм овогодишњег самита планиран је за 4. јул. На крају свега, очекује се и конференција за медије председника Руске Федерације. 

Током самита биће потписано око 24 нових, заједничких докумената, као и завршна декларација и изјава, која ће, традиционално, бити и главни документ самита. Ове година она ће бити названа Астанинска декларација, у част града у којем се одржава самит. 

Говорећи о предстојећем сусрету са Реџепом Тајипом Ердоганом, Ушаков је открио да ће бити речи о битним и осетљивим питањима, укључујући и најављену посету руског лидера Анкари.

"Већ дуже време планирамо посету Турској. Мислим да ће и лидери разговарати о овом питању. Осим тога, сматрам да постоји много тема за размену мишљења када је реч о лидерима таквих земаља које играју веома важну улогу на регионалном плану, имајући у виду и положај Турске. Напоменућу, такође, да ми са турском страном одржавамо сталан дијалог. Сасвим недавно је наш председник примио турског министра спољних послова. Сва важна, укључујући и осетљива питања биће покренута. Наравно, не може се разговарати о свему, али ће вероватно бити прилике да се разговара о главним", рекао је Ушаков новинарима.

ШОС је, подсетимо, међународна организација основана 2001. године. У њу улазе Индија, Иран, Казахстан, Кина, Киргистан, Русија, Таџикистан, Пакистан и Узбекистан. Земље посматрачи су Авганистан, Белорусија и Монголија, а земље партнери - Азербејџан, Јерменија, Камбоџа, Непал, УАЕ, Турска и Шри Ланка. 

Ове године, очекује се да ће нова пуноправна чланица постати и Белорусија. Према речима Ушакова, то ће бити "веома важан политички догађај". 

image