Русија

Путин стигао на самит ШОС-а у Казахстану (ВИДЕО)

На овогодишњем самиту у Астани биће рећи о актуелним питањима, досадашњој сарадњи у оквиру ШОС-а и њеној модернизацији

Председник Русије Владимир Путин стигао је у Казахстан, у ком ће се одржати самит Шангајске организације за сарадњу (ШОС).

Руски председник ће одржати билатералне састанке са лидерима Азербејџана, Казахстана, Кине, Монголије, Пакистана и Турске, док се у четвртак очекује и састанак са вршиоцем дужности председника Ирана.

Овогодишњи самит биће први који је се одржава у формату ШОС+, будући да су на овогодишње догађаје позвани и представници земаља које нису чланице, као и представници међународних организација.

На овогодишњем самиту у Астани биће рећи о актуелним питањима, досадашњој сарадњи у оквиру ШОС-а и њеној модернизацији, најавио је спољнополитички саветник руског председника Јури Ушаков.

Увече, 3. јула, у плану је неформална вечера, на којој ће учествовати како лидери земаља чланица ШОС-а, тако и представници Азербејџана, Катара, Монголије, УАЕ, Турске, али и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш.

Главни програм овогодишњег самита планиран је за 4. јул. На крају самита, очекује се и конференција за медије председника Руске Федерације. 

Током самита биће потписано око 24 нова, заједничка документакао и завршна декларација и изјава, која ће бити и главни документ самита. Ове година она ће бити названа Астанска декларација, у част града у којем се одржава самит. 

ШОС је међународна организација основана 2001. године. Њене чланице су Индија, Иран, Казахстан, Кина, Киргистан, Русија, Таџикистан, Пакистан и Узбекистан. Земље посматрачи су Белорусија и Монголија, а земље партнери - Азербејџан, Јерменија, Камбоџа, Непал, УАЕ, Турска и Шри Ланка. 

Ове године, очекује се да ће нова пуноправна чланица постати и Белорусија.

image