Русија

Путин и Алијев на маргинама ШОС-а: Сарадња обимна, све се развија у позитивном смеру

Руски лидер састао се данас са азербејџанским колегом на маргинама самита Шангајске организације за сарадњу у Казахстану
Путин и Алијев на маргинама ШОС-а: Сарадња обимна, све се развија у позитивном смеру© Kremlin.ru

Односи Русије и Азербејџана развијају се у позитивном смеру, обим наше сарадње је велики, поручио је данас председник Русије Владимир Путин на састанку са председником Азербејџана Илхамом Алијевим у Казахстану.

Путин је истакао да је сарадња толико обимна да, чак и када би се лидери састајали сваки месец, увек би имали о чему да разговарају. 

"Када је реч о кључном питању, а то је трговинско-економска сарадња, наши односи се развијају позитивно. Тенденција (раста) је добра за прву половину године. Раст износи, мислим, 13 одсто. Углавном, све се развија позитивно", изјавио је руски лидер на маргинама самита Шангајске организације за сарадњу у Казахстану.

Путин је још истакао и важност међународног транспортног коридора "Север–Југ", за који је рекао да је један од приоритетних инфраструктурних пројеката о којем ће данас разговарати са Алијевим. Азербејџански лидер је са своје стране потврдио да је Баку заинтересован за наставак реализације овог пројекта кроз територију Азербејџана.

У питању је, подсетимо, коридор дужине 7.200 километара, који ће представљати краћу алтернативу Суецком каналу, те ће због тога бити важна алтернатива за превоз робе, која ће уштедети и време и новац. Коридор ће, такође, бити у потпуности независтан од Запада и западних санкција, те је то још један разлог због чега је интересантан Русији и Ирану. Пројекат обједињује транспортне системе више земаља, будући да пролази кроз више њих, а крајње станица налази се у Индији.

image