Русија

Француз признао кривицу у случају шпијунирања руске војске

Винатије није поступао у складу с руским законом о страним агентима, а информације које је прикупио могле су бити употребљене против безбедности РФ
Француз признао кривицу у случају шпијунирања руске војске© Tanjug/AP Photo

Француски држављанин Лоран Винатије, у Русији означен као страни агент, признао је кривицу у кривичном поступку који се против њега води у Руској Федерацији због незаконитог прикупљања информација о руским војним активностима, саопштила је прес-служба руског Истражног комитета.

"У случају је испитано седам сведока с којима се оптужени састао ради прикупљања информација о војним и одбрамбеним активностима Русије. Аудио-снимци састанака послати су на форензичку анализу. Истражитељи су прегледали резултате обавештајних операција органа за спровођење закона и испитали техничка средства одузета од окривљеног. Он је током саслушања признао кривицу", наведено је у саопштењу.

Истражни комитет је истакао да Винатије није поступао у складу с руским законом о страним агентима и да надлежним органима није доставио документа неопходна за упис у регистар страних агената.

Уз то је наведено да су информације из области војне и војнотехничке активности Русије које је Винатије прикупљао могле бити искоришћене против безбедности Руске Федерације.

С тим циљем је окривљени и посетио Русију, укључујући Москву, и састајао се с руским држављанима.

Истражни комитет је додао да су његове криминалне активности осујећене заједничким напорима истражитеља московског огранка Истражног комитета и Федералне службе безбедности (ФСБ).

Винатије, који ради као консултант за швајцарски Центар за хуманитарни дијалог, ухапшен је 5. августа 2023.

image