Русија

Белоусов: Свет подрхтава, а ми градимо нове заједничке механизме за недељиву безбедност

Руски министар одбране Андреј Белоусов је предложио да земље чланице ЗНД унапреде механизме за заједничко супротстављање новим и традиционалним изазовима и претњама
Белоусов: Свет подрхтава, а ми градимо нове заједничке механизме за недељиву безбедностwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Руски министар одбране Андреј Белоусов изјавио је на седници Савета министара одбране Заједнице независних држава (ЗНД) оценио да су САД и њихови савезници прво проузроковали украјинску кризу, а сада је намерно продужавају.

"Западне земље на сваки могући начин толеришу то што привремена влада Украјине нашироко намеће нацизам у његовим најгорим облицима и улажу све напоре да оскрнаве историјску истину", навео је министар.

Русија цени солидарност пријатељских земаља ЗНД у борби против величања нацизма и фалсификовања историје, нагласио је Белоусов.

Док свет потреса глобална нестабилност и све већа напетост на спољним границама ЗНД, посебну пажњу треба посветити унапређењу механизама за заједничко супротстављање новим и традиционалним изазовима и претњама, поручио је руски министар.

"То је један од наших приоритета", поручио је Белоусов отварајући седницу Савета министара одбране Заједнице независних држава (ЗНД).

Белоусов је подсетио на речи руског председника Владимира Путина да на евроазијском простору треба формирати архитектуру једнаке и недељиве безбедности и узајамне и равноправне сарадње и развоја.

"Говоримо о систему безбедности који покрива све области деловања и отворен је за све евроазијске земље без изузетка", нагласио је руски министар одбране.

Према његовим речима, важну улогу у томе имају мултилатералне међународне организације које постоје на евроазијском простору, попут Савезне државе Русије и Белорусије, ОДКБ-а, ЕАЕС-а, ЗНД-а и ШОС-а.

Фокус је на повећању активности и ауторитета поменутих интеграционих структура као и на успостављању дијалога између њих у области безбедности, нагласио је Белоусов.

Више од 30 година ЗНД је посвећен пријатељству, добросуседству и сарадњи, а безбедносна питања су у сталном фокусу Савета министара одбране, додао је он.

Москва је одлучна да развија сарадњу између војних ресора земаља ЗНД у свим кључним областима, поручио је Белоусов.

Иначе, на самом почетку састанка, руски министар одбране Андреј Белоусов изабран је за председавајућег у Савету министара одбране ЗНД, саопштило је руско Министарство одбране.

Белоруски министар одбране Виктор Хрењин је на састанку министара ЗНД који се одржава у Минску изјавио да је дошло до промена у саставу Савета министара одбране и да ће Белоусов од сада представљати руску страну.

image