Русија

Русија суспендовала учешће у Парламентарној скупштини ОЕБС-а

Председавајући Одбора за међународне послове Думе и лидер странке ЛДПР Леонид Слуцки рекао је да су руски посланици и сенатори више пута били изложени визној дискриминацији, да је руској делегацији одузето право гласа
Русија суспендовала учешће у Парламентарној скупштини ОЕБС-а© Aziz Karimov/Getty Images

На пленарној седници Савета Федерације Русије једногласно је усвојена изјава Савезне скупштине о суспензији учешћа руске делегације у Парламентарној скупштини Организације за европску безбедност и сарадњу (ПС ОЕБС), као и о уплаћивању доприноса у њен буџет.

"Морамо да констатујемо да су у насталим условима могућности за наставак конструктивног дијалога у ПС ОЕБС потпуно исцрпљене. С тим у вези, сенатори Руске Федерације и посланици Државне Думе сматрају оправданим и логичним суспендовање учешћа делегације Федералне скупштине Руске Федерације у ПС ОЕБС, као и плаћање доприноса Руске Федерације у буџет ПС ОЕБС", наводи се у документу.

Државна дума је такође на пленарној седници усвојила ову изјаву Савезне скупштине.

Председавајући Одбора за међународне послове Думе и лидер странке ЛДПР Леонид Слуцки приметио је раније да се ПС ОЕБС од платформе за дискусију о једнакој и недељивој безбедности на европском континенту претворила у гласника "русофобичних политичара" који раде на антируској агенди САД и НАТО-а.

Слуцки је приметио да су руски посланици и сенатори више пута били изложени визној дискриминацији када им је неоправдано ускраћено право да уђу на територију земаља-учесница ради учешћа на седницама Скупштине. Руској делегацији је фактички одузето право гласа и она не може да учествује у доношењу одлука ПС ОЕБС, објаснио је Слуцки.

Он је истакао да, ако русофобична политика руководства ПС ОЕБС буде ревидирана и покаже се воља за конструктивном сарадњом, Русија задржава право да размотри могућност повратка у ову организацију.

Подсетимо, Румунија је раније одлучила да искључи не само Русију, већ и Белорусију из учешћа на седници Парламентарне скупштине ОЕБС-а, која је одржана од 29. јуна до 3. јула.

image