Русија

Ердоган после састанка са Путином: Могуће је постићи праведан мир у Украјини

Двојица лидера разговарали су на маргинама самита Шангајске организације за сарадњу у Астани, у Казахстану
Ердоган после састанка са Путином: Могуће је постићи праведан мир у Украјини© Kremlin.ru

Односи Москве и Анкаре настављају да се развијају, упркос свим потешкоћама које данас постоје у свету, поручио је данас председник Руске Федерације Владимир Путин на састанку са турским лидером Реџепом Тајипом Ердоганом. 

Путин и Ердоган састали су се на маргинама самита Шангајске организације за сарадњу у Астани, у Казахстану.

Председник Русије изјавио је да су лидери у сталном контакту и да размењују мишљења о актуелним дешавањима у свету.

Реџеп Тајип Ердоган је позвао руског лидера да посети Турску и изјавио да очекује да ће Путин врло брзо доћи у посету. Овај позив руски лидер је прихватио, јављају руски медији.

Кабинет турског председника саопштио је у међувремену да је Ердоган Путину рекао да сматра да је могуће постићи мировни споразум са Кијевом тако да он буде праведан, и да задовољи обе стране. У свему томе Турска би имала одговарајућу улогу, јер, према речима председника Турске, управо би Анкара била та која би поставила основу за споразум о прекиду ватре између Москве и Кијева.

Поред билатералних односа Турске и Русије, разговарано је и о Украјини, израелским нападима на палестинске територије, решењу тензија у Сирији и борби против тероризма, саопштио је кабинет Ердогана.

Пред сам почетак састанка, турски председник је истакао и да је "важан корак" то што су лидери данас у Астани и поручио да је нови циљ трговинско-економске сарадње Русије и Турске трговински промет у вредности од 100 милијарди долара.

"Имамо потенцијал да то постигнемо", додао је затим турски лидер.

Поређења ради, трговински промет две земље тренутно износи око 55 милијарди долара.

Такође, Ердоган је нагласио да је за Турску веома важна сарадња са Русијом у сфери туризма и додао да ће сарадња у том плану бити настављена. 

Медији јављају да је састанак завршен у веома позитивној атмосфери, о чему сведочи и видео испод.

image