Русија

Си након састанка са Путином: Пекинг ће наставити борбу да се реши украјинска криза

Путин је истакао да Москва и Пекинг не праве никакве блокове, не сарађују против треће стране, већ само раде у интересу својих народа, док је шеф руске дипломатије оценио да је разговор са кинеском делегацијом протекао одлично, у атмосфери потпуног разумевања

Русија и Кина настављају да јачају сарадњу, наши односи су тренутно најбољи до сада, оценио је председник Русије Владимир Путин на састанку са кинеским лидером Си Ђинпингом у Астани.

"Односи Русије и Кине развијају се по принципу равноправности, узајамне користи и поштовања суверенитета. Наша сарадња није усмерена ни против кога. Не формирамо никакве блокове или савезе, ми само радимо у интересу наших народа", изјавио је Путин на маргинама самита ШОС-а, додајући да је сарадња Русије и Кине данас један од главних фактора који доприноси стабилизацији ситуације у свету.

Председник Русије је потврдио и да Москва и Пекинг доследно спроводе план економске сарадње до 2030. године, а трговинска сарадња током прве половине ове године је, такође, оцењена позитивно.

"Трговина расте. То смо истакли и током моје посете Народној Републици Кини. И данас то поново можемо да констатујемо", изјавио је Путин.

Такође, руски лидер позвао је кинеског колегу да у октобру ове године учествује на самиту БРИКС-а у Казању. 

Говорећи о Шангајској организацији за сарадњу, Путин је истакао да су и Кина и Русије биле део те приче од самог почетка 2001. године, те да нема сумње да ће Москва подржати кинеско председавање ШОС-ом следеће године.

Си Ђинпинг је, са своје стране, поручио да сусрет са председником Путином указује на то на колико су високом нивоу данас кинеско-руски односи. Он је потврдио да ће Пекинг наставити да се бори за то да се украјинска криза реши политичким путем, а поручио је и да Кина подржава Русију у њеној борби против незаконито уведених санкција и хегемоније. Такође, истакнуто је да Москва и Пекинг треба да наставе да јачају свеобухватно стратешко партнерство, пружају отпор спољашњем мешању и заједно бране мир и стабилност у региону", преносе РИА Новости.

Након састанка, портпарол Кремља Дмитриј Песков открио је да су лидери јасно истакли да никакав формат преговора о украјинској кризи неће имати перспективу, уколико њему не буде учествовала и руска страна. 

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров оценио је протекле преговоре врло позитивно. Како је рекао, све је протекло одлично, у атмосфери потпуног разумевања. 

image