Русија

Кремљ открио: Ево о чему ће шефови држава разговарати на самиту ШОС-а

Једну од тема разговора предложио је руски председник Владимир Путин
Кремљ открио: Ево о чему ће шефови држава разговарати на самиту ШОС-а© kremlin.ru

Идеја о стварању новог система безбедности на евроазијском простору коју је предложио председник Русије Владимир Путин на састанку са руководством Министарства спољних послова, дефинитивно ће бити једна од тема на самиту Шангајске организације за сарадњу (ШОС), рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Разговор са партнерима на ову тему је већ у току", рекао је Песков и појаснио да се у том плану напредује постепено.

Наиме, Путин је, на састанку са руководством Министарства спољних послова, осим што је изнео услове за прекид ватре у Украјини, рекао и да је дошло време да се разговара о гаранцијама колективне безбедности у Евроазији и да се смањи присуство ванрегионалних војних снага.

"Русија је заинтересована за озбиљан развој дијалога у УН о стварању недељивог система безбедности", додао је председник тада.

А данас је на самиту који се први пут одржава у формату ШОС+ у Казахстану и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш, али и представници земаља које нису чланице, међу којима је Турска, као и представници међународних организација.

Самит ШОС-а одржава се у Астани. Догађају присуствују шефови држава и влада Русије, Азербејџана, Белорусије, Индије, Ирана, Казахстана, Катара, Киргизије, Кине, Монголије, УАЕ, Пакистана, Таџикистана, Туркменистана, Турске и Узбекистана. Самиту ће присуствовати и генерални секретар ШОС Џанг Минг.

Главни програм овогодишњег самита планиран је за данашњи дан. На крају самита, очекује се и конференција за медије председника Руске Федерације. 

Током самита биће потписано око 24 нова, заједничка документакао и завршна декларација и изјава, која ће бити и главни документ самита. Ове година она ће бити названа Астанска декларација, у част града у којем се одржава самит. 

ШОС је међународна организација основана 2001. године. Њене чланице су Индија, Иран, Казахстан, Кина, Киргистан, Русија, Таџикистан, Пакистан и Узбекистан. Земље посматрачи су Белорусија и Монголија, а земље партнери - Азербејџан, Јерменија, Камбоџа, Непал, УАЕ, Турска и Шри Ланка. 

Ове године, очекује се да ће нова пуноправна чланица постати и Белорусија.

image