Русија

Путин: Истанбулски споразум и даље на столу, Кијев и Москва могу да му се врате као основи преговора

Русија се увек залагала за мирно, политичко и дипломатско решење сукоба у Украјини, рекао је председник и додао да је РФ више пута предлагала иницијативе за прекид ватре
Путин: Истанбулски споразум и даље на столу, Кијев и Москва могу да му се врате као основи преговора© kremlin.ru

Русија предлаже стварање новог система безбедности који ће доћи као замена систему који је имао само један центар и који је давао предност само одређеним државама, поручио је руски председник Владимир Путин који учествује на Савету шефова држава ШОС-а у Астани.

Москва предлаже да се у Евроазији створи нова архитектуре сарадње, недељиве безбедности и развоја, осмишљене да замени застареле евроцентричне и евроатлантске моделе, појаснио је Путин.

"Свима је јасно где је то довело – у целом свету бујају кризе, а Украјина је само једна у низу", навео је Путин.

Русија се увек залагала за мирно, политичко и дипломатско решење сукоба у Украјини, рекао је Путин и додао да је Москва више пута предлагала иницијативе за прекид ватре.

Подсетио је да се то последњи пут десило у јуну ове године. Уз спремност Кијева и Запада, дошло би до моменталног прекида сукоба и почетка преговора, али за сада није било одазива са украјинске нити западне стране, навео је Путин.

Украјинска криза је, како је истакао, настала због деловања САД и њених сателита.

Истанбулски преговори и даље "стоје на столу" и Украјина и Русија могу да им се врате тако што ће их узети као основу преговора, навео је Путин на формату ШОС+.

Захвалио је турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану на посредништву у истанбулским преговорима између Русије и Украјине који су за мало били склопљени и који су одговарали и украјинској и руској страни.

Украјина је та која је јавно одбила мировне предлоге по директној команди из Лондона и Вашингтона, што отворено признају украјински званичници, рекао је Путин.

Исти ти услови и даље "стоје на столу" и Украјина и Русија могу да им се врате тако што ће их узети као основу преговора, навео је Путин.

Руски председник је захвалио својим колегама на предлозима за решавање украјинске кризе и нагласио да је Москва увек спремна да их узме у обзир.

ШОС тражи решења за најважнија питања у сфери безбедности

Русија придаје велики значај партнерском раду у Шангајској организацији за сарадњу где државе чланице траже заједничка решења за најважнија питања у сфери безбедности, поручио је руски председник Владимир Путин.

"Са задовољством констатујемо да се наша сарадња и даље развија на принципима равноправности, поштовања интереса свих страна, поштовања културне и цивилизацијске разноликости и тражењу решења за насушна питања у сфери безбедности", рекао je Путин.

Честитао је свим учесницима и белоруском председнику на пријему Белорусије као пуноправног члана у ШОС.

Економија стабилно јача, све чешћа употреба националних валута

Блиске економске везе доносе очигледне дивиденде свим земљама чланицама ШОС, рекао је Владимир Путин.

Према његовим речима, просечан раст БДП-а земаља чланица ШОС-а је прошле године био више од пет одсто, индустријска производња је порасла за 4,5 посто, а стопа инфлације само 2,4 посто.

"Трговински промет Русије са државама ШОС-а порастао је за четвртину. Наше земље такође повећавају употребу националне валуте. На пример, њихов удео у трансакцијама Руске Федерације са чланицама организације у прва четири месеца ове године премашио је 92 одсто", нагласио је Путин.

Председник Руске Федерације је подсетио на руски предлог да се створи сопствени механизам плаћања у ШОС.

Безбедност на првом месту

Један од приоритетних задатака ШОС-а било је и остало одржавање безбедности у државама чланицама и дуж њихових спољних граница, навео је председник Русије.

"Управо то је циљ данашње одлуке да се Регионална антитерористичка структура ШОС-а трансформише у универзални центар који ће одговорити на читав низ безбедносних претњи", навео је Путин.

Такође, остварењу тог циља ће допринети отварање центра за борбу против дрога у Душанбеу, док ће борби против тероризма, сепаратизма и екстремизма допринети и трогодишњи програм сарадње који је одобрио ШОС, прецизирао је Путин.

Државе чланице развијају сарадњу и хуманитарној сфери и у култури, јачају контакте у области науке, образовања, контроле животне средине, здравља и епидемије, а развијају се и туризам, спорт и размена младих, додао је Путин.

Централну улогу у размени омладине игра Омладински савет ШОС-а који је формиран на иницијативу Русије, нагласио је Путин и додао да успешно ради и Универзитет ШОС који обједињује 77 факултета из свих земаља чланица.

Нажалост, на евроазијском простору и даље постоје друга потенцијална жаришта сукоба који могу довести до хаоса и нестабилности, упозорио је Путин.

"Конкретно, мислим на сукоб на Блиском истоку и ситуацију у Појасу Газе", рекао је Путин.

Према његовим речима, историја је јасно показала да су неодрживи и контрапродуктивни покушаји појединих земаља, а нарочито САД, пресецања палестинског "чвора" и одбијања да се спроведу одлуке УН које јасно предвиђају стварање и мирну коегзистенцију две независне и суверене државе – Израела и Палестине.

Биће потписана Астанска декларација

Казахстанска страна, која је ове године домаћин састанка Савета шефова држава, припремила је солидан пакет докумената и одлука чија примена ће несумњиво помоћи јачању улоге и утицаја организације, навео је руски председник.

Конкретно, у Астанској декларацији која је поднета на усвајање се огледају координисани приступи земаља ШОС кључним аспектима глобалне и регионалне агенде, оценио је руски председник.

У њој се истиче посвећеност свих чланица ШОС-а формирању праведног мултиполарног светског поретка основаног на међународном праву и жељи суверених држава за узајамно корисним партнерством као и са централном улогом Уједињених нација, навео је председник Русије.

Мултиполарни свет је постао реалност

У садашњим условима, када се у свету дешавају брзе и неповратне промене, несумњиво је потребна активна позиција ШОС-а у међународним пословима, нагласио је Путин.

"Мултиполарни свет је постао стварност. Шири се круг држава које се залажу за правичан светски поредак и које су спремне да одлучно бране своја легитимна права и традиционалне вредности", истакао је руски председник.

Према његовим речима, настају и јачају нови центри моћи и економског раста, а ШОС и БРИКС су главни стубови новог светског поретка који се ствара, јер делују као моћна локомотива за процесе глобалног развоја и успостављања истинске мултиполарности.

Корак у том правцу је иницијатива ШОС о светском јединству за праведни мир и хармонију, која је усмерена на изградњу мера које би гарантовале одржив раст за све подједнако, без обзира на политички и економски систем, или припадност религији или култури, додао је Путин.

ШОС+

Све више држава је спремно да се бори за своје легитимна права, рекао је Путин на формату ШОС+ на самиту Шангајске организације за сарадњу.

ШОС се традиционално с поштовањем односи према историји и у том плану се постоји дијалог између земаља чланица, навео је Путин.

image