Русија

Путин са вршиоцем дужности председника Ирана на ШОС-у: Пријатељски односи без обзира на исход избора

Председник Русије Владимир Путин састао се вршиоцем дужности председника Ирана Мохамедом Мохбером
Путин са вршиоцем дужности председника Ирана на ШОС-у: Пријатељски односи без обзира на исход избора© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Иранско-руски односи су пријатељски и конструктивни и остаће такви без обзира на исход председничких избора у Ирану, поручио је председник Русије Владимир Путин на састанку са вршиоцем дужности председника Ирана Мохамедом Мохбером.

"Уверен сам да ће наши односи јачати без обзира на исход избора у вашој земљи. Иранском народу желимо успешно спровођење другог круга", поручио је Путин.

Билатерални односи са Русијом су дубоке природе и са променом власти неће доживети промене, истакао је ирански представник.

Говорећи о економској сарадњи, Путин је напоменуо да је трговински промет између две земље од почетка године повећан за 14 одсто у односу на исти период 2023. године, а број руских туриста у Исламску републику повећан је за четвртину.

Државе чланице ШОС разматрају захтев Ирана за добијање статуса државе посматрача у ЕАЕУ, навео је Путин и додао да Русија то подржава.

Према његовим речима, споразум о слободној трговини између ЕАЕУ и Ирана додатно ће ојачати економске везе.

Мохамед Мокхбер је потврдио да Иран подржава иницијативу за стварање Развојне банке ШОС-а како би се повећала интеракција.

Током Савета лидера држава Шангајске организације за сарадњу, иранска страна је на свом столу држала и фотографију иранског председника Ебрахима Раисија који је погинуо у авионској несрећи у мају.

image