Русија

Усвојена Астанска декларација: Шта су потписали лидери ШОС-а

Циљ нове декларације је изградња новог демократског, праведног политичког и економског међународног поретка
Усвојена Астанска декларација: Шта су потписали лидери ШОС-а© kremlin.ru/Фото: Сергей Савостьянов, ТАСС

Лидери земаља Шангајске организације за сарадњу су на састанку у главном граду Казахстана усвојили Астанску декларацију и још двадесетак одлука које се односе на интеракцију у различитим областима, преноси Белта.

Астанска декларација прописује већу улогу ШОС-а у стварању услова за јачање глобалног мира, безбедности и стабилности, изградњу новог демократског, праведног политичког и економског међународног поретка.

Циљ нове декларације је и унапређење механизама ШОС-а за сузбијање безбедносних изазова и претњи, борбу против тероризма, сепаратизма и екстремизма, трговине дрогом, кријумчарења оружја и других врста организованог криминала.

Казахстанска страна, која је ове године домаћин састанка Савета шефова држава, припремила је солидан пакет докумената и одлука чија примена ће несумњиво помоћи јачању улоге и утицаја организације, навео је руски председник током свог говора у Савету.

Конкретно, у Астанској декларацији која је поднета на усвајање се огледају координисани приступи земаља ШОС кључним аспектима глобалне и регионалне агенде, оценио је руски председник.

У њој се истиче посвећеност свих чланица ШОС-а формирању праведног мултиполарног светског поретка основаног на међународном праву и жељи суверених држава за узајамно корисним партнерством као и са централном улогом Уједињених нација, навео је председник Русије Владимир Путин.

У Астанској декларацији се наводи да су се потписнице изјасниле за слободу свемира од оружја и захтевају усвајање обавезујућег документа.

ШОС захтева стриктно поштовање режима нуклеарног неширења, а земље чланице сматрају да је то што поједине земље стварају глобални систем противракетне одбране неприхватљиво и опасно по међународну безбедност. Сматрају неприхватљивим да неке земље покушавају да осигурају сопствену безбедност на рачун безбедности других држава.

Чланице ШОС-а се залажу за стриктно поштовање конвенције о забрани развоја и производње биолошког и токсичног оружја.

Такође, земље ШОС-а сматрају борбу против криминала једном од кључних области сарадње, а залажу се и за свеобухватну реформу УН у циљу јачања њеног ауторитета.

Земље ШОС спремне су да сарађују на спречавању ризика и унапређењу безбедности у области вештачке интелигенције.

ШОС позива све земље света да се придруже иницијативи удружења "О светском јединству за праведан мир, хармонију и развој".

Шта је још потписано у Астани

Лидери земаља чланица су одобрили иницијативу "О јединству за праведан свет, хармонију и развој", одлучили да се финализује и усагласи нацрт стратегије развоја ШОС до 2035. године и размотрили питања унапређења активности организације, преноси Белта.

Одобрен је програм сарадње држава ШОС-а у борби против тероризма, сепаратизма и екстремизма за период од 2025. до 2027. године, стратегија за борбу против дрога до 2029. и акциони програм за њено спровођење.

Такође, одобрена је стратегија развоја енергетске сарадње до 2030. године.

Кинески град Ћингдао проглашен је туристичком и културном престоницом ШОС-а до 2026. године, а одобрена је мапа пута за јачање сарадње између држава чланица ШОС и партнера у дијалогу.

Потписана је одлука о плану интеракције држава ШОС-а по питањима обезбеђења међународне информационе безбедности.

Представник Казахстана Нурлан Јермекбајев именован је за генералног секретара ШОС за период од 1. јануара 2025. до 31. децембра 2027. године.

Савет шефова држава чланица ШОС усвојио је и изјаве "О принципима добросуседства, поверења и партнерства", "О безбедности воде за пиће и канализације", "О ефикасном управљању отпадом".

Поред тога, на маргинама самита потписан је међувладин споразум између чланица ШОС о сарадњи у области заштите животне средине.

image